Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen såg framåt i öppningstalet

Annons

Kungafamiljen anlände vid 14-tiden till riksdagen tillsammans med talmannen Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt för att fortsätta riksmötets öppnande som inleddes i förmiddags. Kung Carl XVI Gustaf ska i plenisalen förklara riksmötet 2013/14 öppnat och efter det läser statsminister Reinfeldt upp regeringsförklaringen.

I sitt anförande konstaterade kungen att han varit statschef i 40 år och att medelåldern bland riksdagsledamöterna är lägre i dag än den var för 40 år sedan.

Världen är öppnare och frihet har fått fäste där ofrihet förut rådde, sade kungen om världen i dag jämfört med 1973.

Under förmiddagen gjordes ett upprop av de 349 ledamöterna i kammaren. På det följde den traditionsenliga gudstjänsten i Storkyrkan i Gamla stan med riksdagsledamöter, gäster och kungafamiljen. Mångfald var temat och författaren Sigrid Kahle höll ett tal med fokus på mänskliga rättigheter där hon uppmanade till fred, religiös tolerans och öppenhet. Ungdomar från Fryshuset läste en text och bad för att vuxna och politiker ska stå på ungdomarnas sida.

Gudstjänsten leddes av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.

Ulfvebrand sade att kyrkan ska vara en förenande kraft och att det är viktigt att samexistera över gränser "för att stå upp för allas lika värde".

Mer läsning

Annons