Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen firar 40 år på tronen

Annons

Med hurrarop, skålande och dans firades Carl XVI Gustafs 40 år på tronen under söndagen.

Det känns underbart och värmande, och det är något jag kommer att komma i håg resten av mitt liv, sade kungen som tack till uppvaktarna.

Det var den 15 september 1973 som den då 27-årige kronprinsen Carl Gustaf tog över ämbetet när farfar Gustav VI Adolf avlidit. Enligt honom själv var det nervöst.

Jag tror aldrig riktigt man kan förstå vad en sådan uppgift trots allt innebär för en, personligen, säger kungen i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion.

På dagen 40 år senare samlades tusentals personer, både stockholmare och turister från alla möjliga håll, vid Kungliga slottet i Stockholm för att hylla jubilaren.

Jag tycker det är festligt, folkligt och trevligt att vara här. Det är en stor grej att han suttit på tronen i 40 år, säger Gun, en av firarna.

Efter att finansborgarrådet Sten Nordin utlyst ett fyrfaldigt leve och skålat för kungen bjöd Stockholms stad in allmänheten till dans på borggården.

Jag tycker det är underbart, ska man fira och ha fest är dans en del i det, säger Alvaro Mayorga som kommit för att skåla för kungen.

För kungafamiljen innebar söndagen ett dubbelt firande, då prins Daniel även fyllde 40 år.

Mer läsning

Annons