Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungaparet startar forum för barn

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tar initiativ till ett nytt forum för barn och ungdomar. Det berättade kungen i sitt traditionella jultal på juldagen.

Initiativet tas med anledning av att FN:s barnkonvention fyller 20 år i år.

World child and youth forum ska inspirera och stödja så att FN:s barnkonvention efterlevs. Vi hoppas att det första forumet ska kunna hållas i Stockholm i slutet av nästa år, sade han i talet som sändes i Sveriges Radios P 1.

Gemensam dröm

Kungen beskriver forumet som en "gemensam dröm" som han och drottningen har burit på och berättar att engagemanget har vuxit fram under resor där de bevittnat barnens verklighet och vilka orättvisor de utsätts för. Kungen har även inspirerats av ideella organisationer och scoutrörelsen, som han själv är engagerad i.

Föräldraskapet gör även att engagemanget för andra barn och ungdomar växer. Vi känner att det med vår position följer en förpliktelse att försöka bidra till att förbättra villkoren för barn och ungdomar runtom i Sverige och i världen, sade han.

Lycklig över giftemålen

I jultalet kommenterade han även att hans döttrar, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine, kommer att gifta sig under det kommande året.

Att gifta sig med sitt hjärtas val var inte alltid självklart när jag växte upp. Jag är därför oerhört lycklig att mina döttrar, liksom jag, får ha den person de allra mest älskar vid sin sida. Jag vill passa på att framföra ett stort och ödmjukt tack till allt det stöd och den uppmuntran som framfört oss av de svenska folket.

Kungen riktade sig även till Sveriges arbetslösa, i synnerhet ungdomar och invandrare, och hjältar i vardagen, exempelvis de som arbetar inom vård- och äldreomsorg.

Talet hölls från prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i Stockholm.