Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungaparet fick sjalar med känsligt budskap

Vid besöket på Murberget överräcktes var sin palestinasjal till kungen och drottningen.
– Budskapet på sjalarna är oacceptabelt för kungaparet som är neutrala och opartiska symboler, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk israelinformation.

De som överlämnade sjalarna sade sig vilja visa sin tacksamhet över att de har välkomnats i Sverige.

Men senare visade det sig att den arabiska texten på sjalarna var känslig. Den uppges kunna översättas med orden "Vår Aqsa och inte deras tempel".

– Det är kontroversiellt. Jag vill påstå att det är en politisk markering mot den israeliska närvaron runt omkring Jerusalem. Det sker dessutom i ett väldigt känsligt läge, säger Lisa Abramowicz och syftar på de fredssamtal som just har inletts mellan Israel och Palestina.

Det var på Tempelberget det första judiska templet byggdes i gamla Jerusalem, men efter muslimernas erövring av staden år 638 lät man i stället upprätta Al-Aqsamoskén på samma plats.

Michael Schulz som är docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet berättar att det ofta uppstår stridigheter i området.

– Judiska religiösa nationalister försöker etablera ett judiskt tempel där. 1990 gjordes en offensiv som resulterade i skottlossning och blodbad, säger han.

Även Michael Schulz anser att texten på sjalarna är en politisk/religiös markering.

– Det är svårt att säga om budskapet är antijudiskt eller antiisraeliskt. Mest troligt är det en markering mot den israeliska ockupationen av palestinska områden.

Kungaparet får skarp kritik efter sitt besök i Härnösand i går. Under besöket mottog kungen och drottningen två palestinasjalar som de hängde runt halsen.

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet, tycker att det rör sig om ett politiskt ställningstagande.

- Jag är nästan säker på att det kommer att leda till någon form av israelisk protest, säger han till aftonbladet.se.

Men Palestinasjalarna runt kungaparets halsar var inget politiskt ställningstagande. Det är Bertil Ternert, informationschef vid hovet, tydlig med. Han är med på resan, som är en del av kungens jubileumsresa för att fira 40 år som statschef.
- Allt känns väldigt överdrivet, säger Bertil Ternert till TT.

Ternert berättar att det var när kungen och drottningen besökte Murberget i Härnösand som de fick palestinasjalarna.
- Det är många blommor och presenter som överlämnas till kungaparet. I det här fallet lade man sjalarna runt halsen på kungen och drottningen så de hade inget alternativ. Sen hade de på sig dem en kortare stund. - Jag uppfattade det som om kungaparet inte hade en chans att sätta sig in i varken syfte eller bakgrund utan de fick helt plötsligt dessa sjalar överlämnade genom att man lade dem direkt runt halsen på dem, säger Bertil Ternert.

Israels ambassad har uppmärksammat händelsen.
- Vi följer det här, men har inga kommentarer för tillfället, säger Karolina Strid, pressekreterare vid ambassaden.

Republikanska föreningen berättar på Twitter följande:
"Kungen ska inte låta sig utnyttjas för politisk eller religiös propaganda. Det gäller oavsett budskap."