Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Oidipus blir nordisk kung

/
  • Med nyskriven musik och dans får Sofokles tragedi en fornnordisk inramning. .

I den bortglömda nordiska mytologin hittar vi nycklar till vår samtid. Det menar regissören Leif Stinnerbom, som ger "Kung Oidipus" en forntida skrud.

Annons

I Sofokles tragedi ställs den eviga frågan om människans liv är ödesbestämt eller om vi själva kan påverka vårt öde. Men Leif Stinnerbom på Västanå teater såg mer än så.

– Det är ett slags deckare, otroligt spännande uppbyggt. Alla förstår hur det ligger till, långt före huvudpersonen. Han sätter igång en kriminalundersökning för att ta reda på vem som mördat landets förre kung.

Nu har hans uppsättning "Kung Domalde" premiär i Falun, en föreställning som därefter turnerar över hela landet.

I Leif Stinnerboms händer byter Oidipus namn till Domalde, efter kungen av Svitjod i Snorre Sturlassons "Ynglingasagan". När regissören och etnologen för fyra år sedan satte upp Shakespeares "En midsommarnattsdröm" förlade han handlingen till svenskt 1000-tal; inspirerad av den isländska sagan tar han nu ett kliv till 600-talet.

– Jag tror att det blir bättre än om vi låtsas vara gamla greker. Det är samma typ av värld med en massa nyckfulla gudar som man bara kan försöka blidka med offer och blot, som det hette här. Men sedan gör de ändå som de vill.

Precis som Oidipus var Domalde kung under flera år av missväxt. Han offrades till slut av folket till gudarna.

I dag ser vi fortfarande självklara kopplingar mellan vår egen och antikens kultur, men vår egen mytologi är sorgligt bortglömd - och underskattad, säger Leif Stinnerbom.

Mer läsning

Annons