Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan i Örnsköldsvik ska utvecklas – inte avvecklas!

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Utifrån all tillgänglig forskning och vår mångåriga gemensamma erfarenhet av barn i alla åldrar, är vår åsikt tydlig angående de besparingsförslag som nu ligger inför bildningsnämnden.

Att skolan i Sverige står inför utmaningar, är nog alla överens om.

Mycket flera pedagoger måste utbildas.

Skolorna måste ge eleverna likvärdiga möjligheter till bra utbildning. Idag har skolorna mycket olika förutsättningar, på grund av kommunernas varierande ekonomiska muskler. Även vart skolorna ligger har stor betydelse för att locka lärare. Att avreglera, privatisera och helt kommunalisera skolan var ett stort misstag! Detta går att rätta till, med rätt politik!

För att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt under de år de går i skolan, så måste man förstå att alla inte är lika, och man lär på olika sätt.

Några kan sitta i klassrummet och ta till sig fakta på ett bra sätt, men många måste sätta in teoretiska fakta i ett praktiskt sammanhang för att poletten ska ramla ner! När man som pedagog hör det ”plinget” och ser i elevens ögon att den har förstått, är men del av ett helt obetalbart ögonblick!

De praktiska/estetiska ämnena i skolan är därför helt avgörande för många elevers lärande.

Kulturskolan innefattas i detta och är en viktig faktor för att barnen ska kunna kombinera teori med praktiskt görande, och få en bra bild av hur allt hänger ihop.

Kulturskolan har också en annan viktig funktion, där man utvecklar elevernas kreativitet och förmågan att tänka annorlunda och nytt.

Detta är en egenskap som efterfrågas mer och mer i samhället, men också är mycket viktig för individens egen utveckling.

 Att ge sig hän i dans, spela fiol och piano, måla, teckna, sjunga, tälja och sy är så mycket mera än bara en ”kul fritidssysselsättning”!

Det är en förutsättning för all mänsklig utveckling och en avgörande del till att bli en ”hel människa”, vilken har förståelse för det annorlunda och avvikande.

Har någon hört rasistiska resonemang föras vid en spelmansstämma eller vid en skapandeprocess i en konstnärsverkstad? Knappast!

Alla vi föräldrar och anhöriga som har eller har haft barn i skolåldern, vet hur viktigt kulturskolan med musik, dans och annat skapande är. Där får eleverna utveckla kvalitéer som aldrig kan mätas i ett A eller ett E i en betygsskala.

Däremot kan det vara helt avgörande för många barns självkänsla och personliga utveckling, och direkt avgörande för många barns framtid.

Vänsterpartiets åsikt i besparingstider är tydlig: Kulturskolan i Örnsköldsvik ska utvecklas - inte avvecklas!

För Vänsterpartiet:

Gunnar Eklöf, lärare särskolan, ordinarie bildningsnämnden

Maggie Eriksson, svenska- och engelskalärare, ersättare bildningsnämnden

Göran Wåhlstedth, slöjdlärare, gruppledare Vänsterpartiet

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel