Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturradikal med nerv och intensitet

Anne Charlotte Leffler (1849-1892) debuterade som novellförfattare när hon var 20 år. Hon debuterade som dramatiker när hon var 24 år.

"Jag är intelligent och jag skall blifva en sann konstnär, det säger mig en inre stämma som ej kan svika" skrev hon 19 år gammal i ett brev till en väninna.

I höstas kom den första stora biografin om Anne Charlotte Leffler, Monica Lauritzens " Sanningens vägar" (recenserad på kultursidan 29 januari). Nu kommer boken "I krig med samhället" som är ett urval av några av hennes texter och "Att skapa en framtid", en antologi där forskare och skribenter ger nya perspektiv på Leffler och hennes författarskap. Rosenlarv förlag lyfter fram texter om och av kvinnliga dramatiker och författare, som Anne Charlotte Leffler och Alfhild Agrell. Leffler och Agrell, dramatikern från Härnösand var de mest spelade svenska dramatikerna på 1880-talet. Båda spelades och översattes också internationellt.

Hennes frispråkighet kring sexualitet och genusnormer väckte stor debatt på hennes tid.

Novellen "Doktorns hustru" ur första samlingen "Ur lifvet" behandlar ett för sin tid så vågat och ovanligt ämne som kvinnlig alkoholism. Alkoholismen vävs in i den mer samhälleligt genomgripande frågan om äktenskapets grund och innehåll.

I sin nästa novellsamling "Ur lifvet II" publicerar hon novellen "Aurore Bunge" som var hennes mest skandalomsusade.

Hon hade skrivit novellen redan till "Ur lifvet I" men lyft ur den för att den var för vågad. Nu struntade hon i det och publicerade novellen om en friherrinnas dotter som har sex med en fyrvaktare. "Ämnet är så vidrigt, att det grämer mig att det blivit upptaget af qvinnohand" skrev ordföranden i Fredrika Bremer-förbundet i ett brev till Anne Charlotte Leffler.

Novellen har tempo, nerv, intensitet. Läsaren idag läser om en tjej som lever ut sina drifter och finner inget konstigt i det. Men om det för 40-50 år sedan var lite vågat att en kvinna beskrev en kvinna som kåt så var det helt otänkbart för 120 år sedan.

"För Leffler var sexualiteten central i emancipationsprojektet. Det Leffler såg, menar jag, var nödvändigheten av en omstrukturering av, inte bara sedlighetsmoralen, utan själva sexualiteten, av begäret som sådant" skriver Claudia Lindén i "Att skapa en framtid. Kulturradikalen Anne Charlotte Leffler".

Anne Charlotte Leffler hade länge en ganska framskjuten position i den litterära uppfattningen. Men sedan sjönk hon undan och blev mest ett namn som nämndes som tidstypiskt.

Nu har en ny generation forskare engagerat sig i hennes författarskap. En ny svensk litterär kanon förs fram med namnen Anne Charlotte Leffler, Alfhild Agrell och Frida Stéenhoff. Den sistnämnda var dramatiker och läkarhustru i Sundsvall, några år före att Alfhild Agrell flyttade från Härnösand till Sundsvall.

I krig med samhället

Anne Charlotte Leffler

Att skapa en framtid. Kulturradikalen Anne Charlotte Leffler

Redaktörer: David Gedin och Claudia Lindén

Rosenlarv förlag