Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturproppen kritiserad i riksdagen

Nytänkande och spännande - eller tunn och torftig? Åsikterna gick isär när regeringens kulturproposition togs upp av riksdagen på måndagen.

Det förändrade stödet till kulturtidskrifter, slopandet av den livslånga inkomstgarantin till konstnärer och förändringen av de kulturpolitiska målen. Under 2009 har debatten varit het kring de förslag till en ny kulturpolitik som den borgerliga alliansen lagt fram.

Just debatten var något som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth framhöll som en positiv faktor när kulturpropositionen på måndagen togs upp av riksdagen.

Det kom till och med en skuggutredning. Och den omfattande debatten som har varit liksom alla remissvar visade hur stort behovet var av att faktiskt debattera kulturpolitik, sade hon.

"Förlorad mandatperiod"

I riksdagen var temperaturen på debatten inte riktigt lika hög - även om Socialdemokraternas politiske talesman Leif Pagrotsky gav den borgerliga regeringen ett rejält underbetyg för dess kulturpolitik.

Min sammanfattning är att det har varit en för kulturen förlorad mandatperiod, sade han.

När kulturministern och hennes anförvanter gratulerade varandra till en kulturproposition att vara stolta över - ett framsynt steg in i framtiden - hävdade oppositionen tvärtom att propositionen "Tid för kultur" är tunn, torftig och beslutsfattig.

Fler utredningar väntar

Lena Adelsohn Liljeroth fick kritik för hanteringen av nedläggningshotade Rikskonserter och för att propositionen landar i en ny vända av utredningar. Men Christer Nylander (Fp) kontrade med ett angrepp på oppositionen.

Vi väntar fortfarande på oppositionens gemensamma kulturpolitik. Någon sådan finns inte, sade han.

Eftersom debatten drog ut på tiden hann riksdagen inte votera om kulturpropositionen på måndagen. Däremot klubbades kulturbudgeten igenom för 2010.