Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturkurs i Kubbe: "Barnen här ute behöver också kultur"

Barn, konst och kultur – en kombination som fungerar. Under sommarlovet passar 13 barn på att delta i kulturkursen i Kubbe.

– Det är jätteviktigt för deras skapande, för att utveckla deras tänkande och för att få fantasin att komma igång, säger projektledare Maria Wilcke.

Barn från Kubbe, Norrflärke, Mellansel, Bredbyn och Långsele deltar i kursen. Totalt är de 13 stycken.

Alexander Fahlberg, 11, är med på lägret tillsammans med sin yngre syster. Han har konstruerat ett fantasidjur av aluminiumfolie och en fjäder.

– Den har väldigt snygga ögonbryn och den kan flyga, säger han.

Kursen anordnas av Kubbe-Norrflärke bygdegårdsförening med Maria Wilcke som projektledare. William Wilcke, 10, är Marias son och bor på gården. Han tycker att det är roligt att hans bakgård den här veckan är full av aktivitet.

– Ovanligt. Det brukar inte vara så mycket barn här, säger han.

Ett av barnen på gården är Anna Arnmark, 11. Hon sitter ensam vid sitt staffli och färglägger sitt konstverk.

– Jag målar en kotte i gräset för vi skulle först skissa och sen måla. Det är roligt för man får jobba både med färg och med blyerts, säger hon.

Senare i veckan ska barnen också få prova på teater. Då besöker teaterpedagog Maria Bervelius barnen.

– Barnen här ute behöver också kultur. Ute på landsbygden, i glesbygden, är det inte så mycket kulturprojekt utan det är mycket idrott som finns här runtomkring, i Bredbyn till exempel, säger Wilcke.

Hon har tidigare anordnat liknande projekt för barn i Västerbottens inland.

– Det är många barn som tycker om att arbeta med händerna, tycker om att måla och teckna och skapa på olika sätt - och därför brinner jag för att ha de här projekten ute i glesbygden.