Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkrock och kärlek deluxe

Annons

Det blir tvivel, kärlek och skrivkramp när Moa Gammel fastnar för Martin Stenmarcks bruna ögon. "Kärlek deluxe" är en romantisk komedi som vill mer än vad som förväntas av genren.

En del "My fair lady", en del personlig utveckling, fyll till kanten med klassisk romkom och garnera med en nakenbadande Martin Stenmarck. "Kärlek deluxe" är en svensk romantisk komedi som följer genrens regler till punkt och pricka, men som ändå vill mer. I handlingens centrum står Moa Gammel i rollen som Selma Trastell, en kommersiellt framgångsrik chick-lit-författare som med benäget bistånd från den höglitterära författaren Britta (Lotta Tejle) ska stöpas om för att ta plats på parnassen.

Det handlar om kärlek, men när den milt medelålderskrisande Selma Trastells hjärta slits mellan en Augustpris-aspirerande författarkollega (Andreas La Chenardière) och Martin Stenmarcks livsglade coverbandsgitarrist skapas också en berättelse om krocken mellan "ful" och "fin" kultur, och om vad vår omgivnings förväntningar gör med oss.

Jag läste en intervju i DN med en svensk chick-lit-författare som sade att hon själv inte skulle vilja läsa sina böcker, hon läser tyngre böcker. Den här artikeln var en inspirationskälla för det tyckte jag var intressant, säger Anna Platt som skrivit manus till "Kärlek deluxe".

"Jävligt sorgligt"

"Jävligt sorgligt" är Moa Gammels omdöme om den författarens syn på sitt eget skrivande.

Det finns ingen motsvarighet till chick-lit för män och då ska man vara väldigt vaksam mot det begreppet för det finns någonting förminskande i synen på chick-lit som jag tycker är väldigt tråkigt, säger hon.

Fans av "Bridget Jones dagbok" eller "Notting Hill" kommer att känna sig hemma i "Kärlek deluxe", men regissören Kicki Kjellin hoppas att publik och kritiker ska se även andra kvaliteter i filmen.

Den är gjord för en väldigt bred publik och nu pratar jag inte kommersiellt. Den har flera lager. De som gillar romkom för kärleken ska få sitt, men sen har den "Pygmalion", en klassisk Higgins-historia, och sen har vi berättelsen om vad som händer inuti Selma. Vi hoppas ju att man ska se alla lager, men det räcker med ett för att man ska uppskatta filmen, säger hon.

Fastnade för ögonen

I förhandssnacket har mycket handlat om artisten Martin Stenmarck som i "Kärlek deluxe" gör debut som skådespelare i en långfilm. Anna Platt och Kicki Kjellin letade länge bland etablerade skådespelare innan de bestämde sig för att ge honom filmens manliga huvudroll.

Jag letade efter ögonen. Jag skiter fullständigt i vad folk har gjort för saker tidigare. När Martin kom in så fick han provspela många gånger innan jag bestämde mig, men han har det i blicken och han är en stjärna, säger Kicki Kjellin.

Läskigt? Ja, men väldigt roligt och Martin Stenmarck kände sig tryggare när han ställdes mot rutinerade skådespelare som Moa Gammel och Andreas La Chenardière.

Kommer rädsla in kan man inte köra. Det finns en lätthet hos mig, jag kör, antingen blir det bra eller dåligt och då får väl någon säga till mig, säger Martin Stenmarck.

Mer läsning

Annons