Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturkritik mot Västernorrland

Västernorrlands kulturinstitutioner utestänger användare på nätet.
Det menar företaget Funka som har testat webben hos länsmuseet, länsbiblioteket, Teater Västernorrland och scenkonstbolaget.

Statens kulturråd ställer krav att organisationer som får statsbidrag ska ha tillgängliga webbplatser för alla, annars kan stödet utebli.

Funka, som säljer konsulttjänster på området, har testat hur Västernorrland lever upp till kraven.

– Resultaten är nedslående. Bristande tillgänglighet utestänger användare från webbplatser och möjligheten att delta i kulturlivet på lika villkor, är slutsatsen från Susanna Laurin, VD på Funka, i ett pressmeddelande.

Ett exempel är att länsmuseets webb är otillgänglig för exempelvis hörselskadade och döva eftersom rörlig bild/video inte är textad.

Hos Scenkonst Västernorrland noteras att webben är otillgänglig för personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med kognitiva problem.

Länsbiblioteket webb fungerar inte för personer som använder uppläsande hjälpmedel, främst blinda och gravt synskadade.

Teater Västernorrlands webb anses mycket svårtillgänglig för rörelsehindrade som använder styrdon eller virtuellt tangentbord, eftersom tangentbordsnavigering inte fungerar.

– Resultaten för länets kulturinstitutioner är oroväckande svaga, det handlar om grundläggande brister. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås, kommenterar Susanna Laurin.

Inte bara Västernorrland syndar. 67 av landets kulturinstitutioner når i snitt bara upp till 26 procent av kraven.