Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturhuset i Skogsnäs lever upp igen

Efter flera år i dvala lever kulturhuset i Skogsnäs upp igen. Unga krafter har gett en välkommen energikick och nu är almanackan åter fylld av konserter, caféer, bio, teater och mycket mer.

Sarah Mårskog tittar med värme på Elin Sundberg och Hugo Sjövall, två ungdomar som bosatt sig i Skogsnäs. De är några av de drivande krafterna som dammat av kulturhuset och sett till att det återigen fylls av liv och kontinuerliga aktiviteter.

– Kulturhuset hamnade i malpåse för att gruppen som höll i det inte orkade längre. I tre år har det legat mer eller mindre i träda. Då behövs det yngre krafter! säger hon.

Kulturhuset byggdes mellan 1990 och 1991. Arkitekten Tom Michaelsen skapade en rund byggnad med generösa ljusinsläpp för maximal rymd och volym; resvirket och takbjälkarna hämtades från den egna skogen, väggarna fylldes med halm och täcktes med vit rappning.

Kulturhuset är på många sätt navet i byn.

– Det är närmast att betrakta som ett slags folkets hus, här kan man träffas av alla möjliga orsaker och i olika sammanhang, säger Lars Svedberg.

Möteslokal, ungdomsgård, frukostservering – listan över kulturhusets funktioner kan göras lång. Varje lördag är det bio – först en barnfilm, sedan en vuxenfilm – och varje onsdag är det matservering. Kulturhuset är dessutom ett av de ytterst få – kanske det enda – söndagsöppna caféet i Sollefteå kommun.

– Vi alstrar pengar till oss själva, till el och reparationer. En sak har vi lärt oss; det är att det behövs kontinuitet i verksamheten. Det gör väldigt stor skillnad!

Många associerar dock kulturhuset i första hand med konserter. Under de år som gått har artister som Eldkvarn, Vincent och Stefan Sundström spelat här. Barnyard Fury, Breakfast In Berlin, General Knas och reggaebandet Stures Dansorkeser är några andra.

– Men vem vet, vi kanske kan arrangera styrdans också, säger Sarah Mårskog.

Nyligen spelade Kajsa Grytt på kulturhuset och i dag, lördag, är det dags för Toni Holgersson. Framöver står bland annat My Lads och Fest I Byn på tur.

Kulturhuset lever igen.