Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturbärarna sätter AIF-standarden

Kontinuiteten har blivit Anundsjös signum.
Robert Bergström inleder nu sin femte säsong som tränare för klubben – och åtta av dagens spelare fanns med även 2010.
– Det är spelare som sätter standarden, menar Bergström.

För nästan fyra år sedan, den 24 april 2010, ledde Robert Bergström Anundsjö i seriespel för första gången. Det blev seger med 2–0 borta mot Mariehem efter mål av Martin Åberg och Jonas Enock.

Enock spelar inte längre i dag, men Åberg är kvar i laget – och faktum är att sju andra spelare också har varit Anundsjö trogen ända sedan dess.

Robert Bergström blir själv överraskad när Sporten visar listan med spelare för honom.

– Jag hade nog inte gissat på åtta. Fem hade jag kanske kunnat tänka ut. Det är ganska otroligt, säger Bergström, som understryker vikten av att ha kontinuitet i spelarleden.

– Kulturbärare börjar kanske bli ett uttjatat begrepp, men det här är en samling spelare som sätter standarden, och då inte bara på planen utan även vid sidan om. De visar vad det innebär att tillhöra det här laget. Killar som Oskar (Westbergh), Simon (Gustafson) och Martin (Åberg) var här innan jag kom och är kanske även kvar när någon annan tar över efter mig.

Har ni fått kämpa för att ha de här spelarna kvar?

– När jag ser listan nu så tror jag inte att det har varit några större funderingar från dem. Sedan är jag faktiskt jäkligt förvånad över att inga andra lag kommer med förfrågningar om våra spelare. Det är aldrig så, och det tycker jag är konstigt. Varken lag högre upp eller konkurrenter, säger Bergström och fortsätter:

– Ta Joel Åman, exempelvis. Han kommer från en bra säsong och är ung – han borde vara attraktiv för någon division 1-klubb. Men det hörs inte ett ljud. Vilket vi ju är glada för, så klart, eftersom vi kan behålla dem.

Anundsjöstommen har till den här säsongen kryddats med några intressanta namn och tränare Bergström menar att laget är inne i en generationsväxling.

– Vi har varit tydliga med att vi vill hitta yngre spelare som är utvecklingsbara och kan vara kvar i laget under några år. Jag vill inte säga att vi bygger om, men vi har ändå en viss generationsväxling, med många som är strax över 20 år och yngre – och ändå är kapabla att spela i den här serien.

Hur kommer det sig att ni föryngrar?

– Tittar du på de mer rutinerade spelarna är de 30 plus allihop och varken jag eller föreningen vill att det ska bli ett jättehopp den dagen någon eller några ger sig. Då gäller det att pö om pö hitta yngre killar som dels är utvecklingsbara och dels kan göra skillnad på den här nivån redan nu.

Det tror sig Anundsjö ha hittat i exempelvis 17-årige Rasmus Bergström (ny från Sollefteå) och 20-årige Christoffer Milde (ny från Selånger).

– Jag är väldigt nöjd med allihop, både på träning och sett till prestationerna. De flesta har spelat mycket på försäsongen.

I vilka termer pratar ni när det gäller målsättning för säsongen?

– Jag vet vad spelarna säger i tidningen, "i år är det dags" och så vidare. Men i bland kan jag känna att vi i vår strävan efter att vinna glömmer bort vad det är som krävs för att göra det också. Framför allt var det så i vissa matcher i fjol. Från minut ett var tankarna bara på att vi måste vinna matchen, och då blev prestationen lidande. Visst kunde vi vinna matcher ändå, men det såg inte vackert ut alla gånger.

– I år har jag försökt att påtala att vi ska ta ett steg tillbaka och framför allt tänka på prestationen. Det är inte livsviktigt för Anundsjö att vinna division 2 och det är inte allt för mig heller. Det skulle vara skitkul om vi gjorde det – och vi alla är inne för att göra det – men vi kommer att titta mycket på just prestationerna.

... och med bra prestationer brukar ju bra resultat följa med?

– Ja, visst är det så.

Fjolårstvåan Anundsjö har ett starkt, tillspetsat lag den här säsongen, men i Robert Bergströms ögon finns det en solklar favorit bland de 14 lagen i division 2 Norrland:

– Sandviken. Det är laget man måste slå om man vill vinna serien. Men över huvud taget är det en bra serie, under åren jag har haft Anundsjö har vi nog aldrig ställts inför en så bra tvåa. Tidigare har det inte varit så här många lag som varit på frammarsch och så offensiva i sina värvningar, och nykomlingarna känns fräscha, säger Robert Bergström.

En av nykomlingarna, IFK Östersund, ställs Anundsjö mot i seriepremiären på söndag. Matchen spelas i Östersund.