Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarvsdagen firades med vandring i Nätra fjällskog

Det blev en solig och härlig eftermiddagsvandring i söndags för femtiotalet personer med samling vid Skrike fäbod i Nätra fjällskog för firandet av Kulturarvsdagen.

Med fyllda ryggsäckar av fika och vatten gick vandringen längs efter den märkta och nyrestaurerade fäbodleden med nya spänger och broar mot Bjästabodarna och sedan fram till Kornsjöbodarna.

Här berättade Katarina Larsson, chef på enheten för frilufsliv, kultur och konst i Örnsköldsviks kommun varför det passade så bra att fira Kulturarvsdagen härute. Det är coronatider och då får man inte vara mer än femtio personer och här kunde man dessutom hålla avstånd och det bästa av allt var i den sköna tysta naturen.

Ordförande för Edenborgs kultur och arrangemangförening Stefan Bervelius, som var en av färdledarna, kunde berätta att till julen 2019 var LONA-projekt 1 klar och att vandringen nu gick på just den leden och nu har Edenborgsstyrelsen fått nästa uppdrag i Naturvårdsverkets LONA-bidrag för fäbodled etapp 2 med fortsättning till Mjäla-Näs-och Bryngebodarna,där man nu röjt sly, börjat bygga broar och spänger och gjort märkning. När den är klar då blir det en helhet för hela Nätra fjällskogs fäbodled.

Lena Hedkvist också hon från Edenborgsstyrelsen och en av de ansvariga för LONA-projektet berättade om det rika fäbodlivet uppe i Nätra fjällskog, där fäbodarna kom att utgöra en så viktig del för bönderna när betet i skogarna tog slut och det gällde att spara på vinterfodret. Då vandrade de med korna upp till fäbodarna och var kvar där tills det mot höstkanten var läge att vandra tillbaka ner till byarna igen med både ostar och smör som de lagrat under sommaren.

Inte konstigt att fikat den här dagen smakade mycket gott vid Kornsjöbodarna och där man kunde njuta av den varma solstunden.

Kulturarvsdagen var ett samarrangemang med Örnsköldsviks museum och konsthall och kultur- och arrangemangföreningen Edenborg.

Ingegerd Grimell

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel