Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarv riskerar att gå förlorat

Samtliga elva hembygdsgårdar inom Örnsköldsviks kommun, är i mer eller mindre akut behov av renovering. Läckande tak, fuktskador och annat kräver omedelbara reparationer om inte ett kulturarv på sikt ska gå förlorat. Men pengar saknas.

Örnsköldsviks kommun har idag elva hembygdsföreningar. Tillsammans förvaltar de ett stort antal byggnader och föremål med hundratals år på nacken och ett bitvis oskattbart kulturellt värde. Men frågan är hur länge de kommer att stå kvar. Tidens tand har gnagt på byggnaderna och alla föreningar uppger idag att det finns ett stort behov av underhåll. Men underhåll kostar stora pengar och några sådana finns inte.

- Självklart är det allvarligt att de problem som finns inte åtgärdas. För oss pendlar det mellan hopp och förtvivlan, kan man säga, säger Seth Häggqvist, ordförande i Arnäs hembygdsförening.

Den totala kostnaden för reparationerna bara av Arnäs hembygdsgård uppskattas till 1,3 miljoner.

En stor del av underhållsjobbet sköttes förut med hjälp av konstgjorda jobb av typen ALU, plusjobb, gröna jobb etc. I dagsläget har man bara ideella insatser då kommunen tagit bort merparten av åtgärderna och det räcker inte.

I en gemensam skrivelse till kommunen har hembygdsföreningarna därför framfört sina åsikter och behov. Totalt elva miljoner uppger man sig tillsammans behöva för de allra mest akuta åtgärderna. Men kommunen har inte råd och många anser inte ens att det är kommunens uppgift.


Läs mer i måndagens ÖA
HENRIK PERSSONWebbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67