Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Vilket smörgåsbord

VARDAGS

Annons

Redan innan Hypnos, sömnens gud, drog mig ned i svarta djupastvattnet, jag hade upptäckt fyra ålar simmande i uppförsbacke, motströms kan man anta, i kökssoffryggens ådringsmönster.Tuppluren på soffan tillhör numer vardagslivets fröjder. Att fantisera kring figurerna i träet innan jag som tuppen lurar - ingår helt och fullt i mönstret.

Fyra ålar, sam som sagt mot soffaryggens krön - om de nå´nsin nådde dit, är oklart, ty vid nästa vilostund på soffan, nya spännande figurer träder kanske fram och styr min dröm i annan riktning.

Ålarna var små och smala och med mycket stora ögon. Deras blick var mest förvåning över liv och levnadsplats: - Så torrt det är, är detta vatten verkligt? - Den lille närmast mig, i uppförsbackens allra första början, såg rakt i vänsterögat mitt och allt var näst intill förtvivlan: - Jag såge helst, jag finge återse Sargassohavet snarast! -

Soffans ålar förde mig till staden Malmö, där jag för några år se´n, satt med i juryn för den stora årssalongen, Skånes Konst. När vi hade jobbat hårt i trenne dagar, försökt att skilja "agnarna från vetet" ur den konst som lämnats in, och tyckt oss ha ett antal goda verk att visa upp på denna sydliga salong - då skulle vi belönas stort, på äkta skånskt mane´r - ett ålagille! Ett gille utan like, med ål i alla former: Luad, stegad, rögad, halmad, kogad, inlagd i gele´, ålasoppa och säkert fanns det flera varianter som jag glömt, eller förträngt, ty det blev mycken mad den kvällen.

När ålamörkret vikit, ännu mera mat det bjuds idag, även denna gång från Skåne - Smörgåsbordet på Hotell Horn ur Fritiof Nilsson Piratens - Bock i Örtagård:

"I matsalen på Hotell Horn i Malmö dukades det allmänna smörgåsbordet till supe´n. -------- Som kyrka i by stod mitt på bordet den sexkantiga brännvinskantinen av silver, med de sex kranarna för de sex sorterna. ------- Hovmästaren vakade över anordningarna. Där han stod med händerna på ryggen, klädd i korrekt redingot, lång och ståtlig, tväraxlad, nackbenad, skallig över hjässan, välrakad, lätt blå på näsa och kinder, minde han om fanjunkare med löjtnants avsked som lånat sin fältherremin av kompanichefen. ----- Utefter brännvinsglaserna radades de salta sakerna: sju sorters sill, ansjovis i magnumburk, sardeller i kvartskista, kallt stekt fläsk och fågelbon. Följde så ålen, rökt, halstrad eller kokt i gele´. Och därefter fogades fat till fat, assiett till assiett som bitar i en inläggning, där ljusgröna garnityrblad, äggröra, gurkor och vita gurkor, rödbetor, sillsallat, röda ostar och ostar i stanniol bildade det granna inslaget i den mera färgtama massan av kallskuret, grisfötter, sylta på kalv och sylta på svinhuvud, korvar, köttbullar och hackbiffar med lök. ------- Hovmästaren jämförde sitt fickur med väggklockan. Hotell Horn var redo att mottaga supe´gästerna. Och de kommo i flock." -

Läs boken! Smaka gärna på smörgåsbordet, men tänk på kolesterolen! Snart är Julen här!

 

 

vi ses

ÅKE LAGERBORG

 

Mer läsning

Annons