Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland på Stockholm Art Fair

Annons
Västernorrland på Stockholm Art Fair

Stockholm Art Fair, Nordens största konstmässa, innehåller givetvis västernorrländska inslag.

I en av montrarna hittar vi Ina Palm, vars "Stympad Madonna" lyser starkt mot den ljusa bakgrunden. Ur madonnan hörs det vädjande ljud.

- Akta barnet, säger hon. Det är 700 års klagan. Min skulptur väcker olika reaktioner, säger Ina och ser ut att trivas mitt i detta organiserade konstkaos och tusentals människor.

- Det hade kanske blivit bättre med en annan inramning, men det får duga. Skulpturen är en fri kopia på en liknande som finns på Länsmuseet. Den kommer ursprungligen från Själevads kyrka.

Och priset?

- 45 000.

Får du sälja den?

- Det tror jag inte, skrattar Ina.

Hon är en av tre i projektet "Konst i Västernorrland" som leds av länskonstnär Mats de Vahl.

- Visst är det mycket och lite rörigt här, men det viktigaste är trots allt att få träffa konstfolk och prata konst, knyta kontakter och så vidare. De tre som representerar länet har jag plockat ut tillsammans med Kicki Hammarström på landstinget.

Bredvid sitter Per Hesse från Salsåker och Höga kusten. Det är en lågmäld man som håller lika låg profil. Men mot väggen lutar sig hans gamla dörrkarmar, som blir till ramar mot glaset. Det avbryter mot det mesta.

- Det är en nostalgisk romantik. Det är plankor och lister från vårt hus daterat 1928. De får vara som de är. Jag har inte ens ett namn, förklarar Per som också har inramade glasmoduler med ris. Ovanligt även det.

Den tredje utställaren i den västernorrländska montern är Carina Kågström.

Inte långt därifrån stöter vi på "Utforskaren av det blå", Gudrun Rytterlund, som under de första skolåren växte upp i Ramvik för att sedan flytta till Sundsvall och sedan vidare söderut.

Hon har en egen monter och ett eget galleri i Skövde. Hon använder grafisk teknik som kallas monotypi i kombination med målningar. Hon älskar blått, och konstfolket älskar tydligen henne eftersom hon säljer så det knakar.

- Hallands landsting köpte två alldeles nyss. Få se hur det går i Sundsvall dit jag åker nu på torsdag. På fredag håller jag vernissage på Galleri Ljungan.

Kort sammanfattning av mässan blir så här: Mycket datakonst, en hel del glaskonst, överraskande lite oljor, en del mycket intressant, medan annat är "så där". En mix av konstkultur från stora delar av världen.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons