Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmusiker med klös och smek

/
  • Trombonist, dirigent och komponist med världen som arbetsfält är han, Christian Lindberg, här i Örnsköldsvik med NKO, Nordiska Kammarorkestern.

Mitt i kalla vinterkvällen slår det gnistor om musiken och upplevelsen. Med Christian Lindberg på dirigentpulten levererar Nordiska Kammarorkestern med ackuratess oceaner av dramatik, orkestral virtuositet och underskön sensibilitet.

Annons

Världsmusikern Christian Lindberg, ett instrumentalt och musikaliskt fenomen på sitt huvudinstrument trombon återkom till Sundsvalls Kammarorkester, numera Nordiska Kammarorkestern för ett gästspel i veckan. Nu i en trippelroll som dirigent, kompositör och solist och med samma energi och musikaliska vitalitet som vi minns honom från åren som dirigent och ledare för länssymfonikerna med säte i Sundsvall.

Lindberg utvecklade och ledde orkestern i flera uppmärksammade projekt med såväl storslagna internationella turnéer och skivinspelningar till ett nytt sätt att se på sin roll, att välja väg och att satsa hårt inför framtiden. På den vägen är det, och NKO är med sin höga professionella nivå en fantastiska tillgång för musiklivet både i regionen och landet i stort. Christian Lindberg har under årens lopp allt mer klivit fram på de internationella scenerna i rollen som dirigent och tonsättare, givetvis med mycket nytt och spännande för trombon men också i musikverk av många andra slag.

Torsdagskvällen i Pingstkyrkan Örnsköldsvik inleddes med verket "Av blod så rött", en svit för kammarorkester baserad på dikter av August Strindberg, upplevelser av fadern Arne Lindbergs naivistiska måleri och den känslomässiga utsatthet det är att vara konstnär. En formidabel utmaning för såväl orkester som publik med drag av det tonspråk som Igor Stravinskij gav i verk som Våroffer och en instrumentationskonst ur den högre skolan. En massiv och tidvis kompakt stråkklang, rena dueller mellan klangliga och rytmiskt intrikata attacker från bleckblås i spännande duell med träblåsets ytterligheter i form av piccolaflöjt och kontrafagott och sist men inte minst, ett flitigt utnyttjande av slagverket för att ge både rytmisk puls och mullrande inramning till alla infall.

I påföljande verk, "Ero Arctica" för alttrombon och kammarorkester fick vi se och höra Christian Lindberg i trippelrollen som både dirigent, solist och komponist. Stycket beställdes av The Arctic Trombone Festival och uruppfördes i oktober 2009 i nordnorska Tromsö. För övrigt den stad och region där Lindberg kontrakterats som chefdirigent för en symfoniorkester från dess start 2009 fram till juni 2016. Finalsatsen "Kaninpolka" var riktigt rolig och lockade till många glada miner i publiken med sitt lekfulla musicerande på den lilla alttrombonen.

Efter paus väntade ett framförande av ryske giganten Peter Tjajkovskijs "Svit nr 1 i D-dur". För tonsättaren något av en förstudie för den musik som skulle komma i musiken till baletterna Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen. Från början till slut, helt fantastisk konstmusik i ett helgjutet och genomtänkt framförande av NKO och dirigenten Christian Lindberg, där den lilla underbara och glada minimarschen med virtuos flöjtkvartett i förgrunden charmerade alldeles speciellt. En konsertkväll med glans, djup och vidd i uttryck och känsla.

Greger Jacobsson

KONSERT

Nordiska Kammarorkestern

Dirigent och solist: Christian Lindberg

Pingstkyrkan, Örnsköldsvik, torsdag kväll

Mer läsning

Annons