Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbok-dagen firas

Annons
Världsbok-dagen firas

I dag den 23 april firas Världsbokdagen med olika arrangemang över hela världen. Till Sambiblioteket i Härnösand kommer författaren Håkan Nesser och berättar om sitt författarskap. Hans senaste roman och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla. är en tät och mustig sextiotalskildring (recenserad i TÅ 30 mars).

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg berättar i Sollefteå bibliotek om Terroristens varning och anda nutida vandringssägner. I Kramfors bibliotek bjuder läsare på boktips nonstop.

"Världsbokdagen är ett initiativ av FN-organet Unesco. Världsbokdagen uppmärksammar skrivandet och läsandet men vill också uppmärksamma den viktiga frågan om författarens rättigheter. Tyvärr finns det fortfarande länder som struntar i författarens upphovsrätt. Astrid Lindgren torde vara en av de moderna författare i världen som drabbats mest av detta. I hela östblocket kom hennes böcker ut i mångmiljonupplagor, piratupplagor. Översättaren från svenska till persiska Khosrow Razavi, lärare vid Mitthögskolan i Härnösand, berättade för en tid sedan på kultursidan om bedrövliga piratöversättningar av Astrid Lindgren på den iranska bokmarknaden.

Den 23 april är ett speciellt datum ur litterär synpunkt. Den 23 april 1616 avled samtidigt både Miguel de Cervantes och William Shakespeare, världshistoriens kanske två största författare. I spanska Katalonien har datumet uppmärksammats sedan många år med att bokhandlare just denna dag gett kunder en ros för varje köpt bok. Dagen är också S:t Görans dag.

Den 23 april används även iblandför att fira den store dramatikerns födelsedag. Man vet inte exakt när William Shakespeare föddes men han döptes den 26 april 1564 (enligt den tidens kalender, den julianska kalendern) och dop förrättades oftast några dagar efter ett barns födelse.

Lars Landström

Mer läsning

Annons