Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdslitteraturen i referat

Annons
Värdslitteraturen i referat

Böcker

Berömda böcker

Huvudredaktör: Britt Dahlström

Bokförlaget DN

Capris: 269 kronorVill man vara lite cynisk kan man se Berömda böcker som en bekväm genväg till litterär allmänbildning.

Berömda böcker är ett uppslagsverk över vad berömda böcker egentligen handlar om. Boken kom ut för första gången redan 1963. Först nu kommer den andra och omarbetade upplagan, med ny redaktör och 100 nya referat av böcker.

Om det var en helt ursäktlig brist att VS Naipauls stora roman Ett hus för Mr Biswas från 1961 inte fanns med i den första upplagan så är det en mindre ursäktlig brist i dag år 2001, när han fått Nobelpriset i kraft av denna moderna klassiker.

Detta bara som ett exempel på en viss oberäknelighet hos uppslagsverket Berömda böcker. Här finns Don Quijote, alla Shakespeares skådespel, Voltaires Candide, den isländska Eddan och det mesta som kan beskrivas som klassiker. Men här finns även böcker som knappast ens är moderna klassiker. Den under 50-och 60-talet rätt omtalade ekivoka och halvporriga franska romanen Berättelsen om O beskrivs i detalj. Utan att ha läst den romanen törs jag lova att Ett hus för Mr Biswas är en viktigare roman i världslitteraturens historia.

Frånvaron av vissa moderna klassiker kan inte heller förklaras med att verket endast ägnar sig åt äldre litteratur, där klassikerstämpeln är ställd utom allt tvivel. John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning från 1980 är en slags kultklassiker men sista ordet är väl ännu inte sagt om denna romans ställning i världslitteraturen.

Men det är tråkigt att gnälla och redaktören Britt Dahlström markerar också i förordet att urvalet är mycket strängt och att flera av verken får vara ombud för en hel grupp, för en region eller för en litteraturart. "Så stark, mångfaldig och fantasirik är litteraturen att vilket urval som helst likväl lämnar en rikedom vid sidan" skriver Britt Dahlström.

Det finns en hel del positivt med Berömda böcker. De litterära verken beskrivs med den goda encyklopedins känsla för samspelet mellan koncentration och substans. Många klassiker är också av kategorin att man nog aldrig kommer att läsa dem, men ändå uppskattar att tämligen exakt få veta vad de handlar om. Verk som Miltons Det förlorade paradiset, Bunyans Kristens resa, Björnstjärne Björnsons Synnöve Solbakken och många andra som fått lite för mycket av tidens damm över sig.

Observera dock att alla verk beskrivs från början till slut. Om huvudpersonen dör i slutet gör Berömda böcker ingen hemlighet av det. A J Cronins Citadellet är ett exempel på när det blir tveksamt. Cronin skrev väl ingen riktigt stor litteratur kanske men hans romaner är romantiska och gripande, fortfarande flitigt utlånade på biblioteken. Inte vill man veta hur denna hans kanske mest kända bestsellertragedi slutar. Men det får man i Berömda böcker.

Boken är rikt illustrerad med svenska omslagsbilder och en del illustrationer.

Slutsummeringen är att Berömda böcker är ett mycket användbart uppslagsverk för bokslukare, som kulturredaktörer och andra, men mindre användbart för nöjesläsaren som vill kolla upp om den ena eller andra boken är värd att läsas.

Lars LandströmFotnot: Den i artikeln omnämnda Ett hus för Mr Biswas har precis kommit i en ny pocketutgåva på Wahlström & Widstrand. Cirkapris 64 kronor.

Mer läsning

Annons