Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra japanska broderistygn

/

"Sashiko" är tusen år gammal japansk broderiteknik som står i centrum på en helt unik utställning på Murberget.

Annons

■ Konst

Konstnär: Sashiko. Japanska stygn

Konstform: Textil

Plats: Murberget, utställningen har vernissage lördag och hänger till den 12 januari.

Utställningen är så unik att den inte ens visats i Japan tidigare. Textilkonstnären och kalligrafimästaren Hisako Hagiwara är en av Japans absolut mest hyllade textilkonstnärer. För första gången visar hon några av sina främsta verk utanför Japan. Hon har aldrig tidigare varit utomlands när hemslöjdskonsulenten Ulrika Bos Kerttu frågade om hon ville komma till Härnösand i Sverige.

– Man kan inte köpa kärlek men man kan använda kärlek när man handarbetar, säger Hisako Hagiwara, tolkad av Sonoko Thörngren Sato.

Hisako Hagiware har i många år broderat alla kläder till sig själv och maken Takashi Hagiwara. Det är bara någon T-shirt som hon köpt.

Hon pekar på de byxor hon har på sig. Byxorna är 20 år gamla men ser ut som nya.

Ulrika Bos Kerttu var sedan länge fascinerats av broderitekniken "Sashiko". Hon fick kontakt med en svensk som var verksam med textilier i Japan och fick därigenom kontakt med ett museum i norra Japan och en privat samlare i Tokyo. Hon har också själv besökt Hisako Hagiwara i hennes hem i Tokyo.

Den stora utställningen består av antika och moderna textilier från Japan. I ett hörn finns några textilier från Japan som inte alls ser japanska ut. Kläder gjorda av Ainufolket. En undanträngd liten minoritet i norra Japan av människor som ursprungligen kommer från Sibirien. Ainufolket består av ungefär 23 000 människor i ett land på 100 miljoner människor och Ainukulturen har mer likheter med indiansk kultur än med japansk kultur.

På söndag börjar en programverksamhet som nog blir ganska välbesökt. Hisako Hagiwara lär ut hur man syr en väska i Sashiko-teknik på söndag, tisdag och torsdag. Hennes man Takashi Hagiwara lär ut hur man klär en bambukorg med rispapper på måndag kväll och tisdag kväll. På onsdag kväll får kursdeltagare pröva att göra kalligrafi med Hisako Hagiware som instruktör. Andra kurser under hösten handlar bland annat om att sy på rutigt tyg, att sy japanska tåsockor, att sy vitt på blått, att laga sushimat och laga jeansen med att sy sachiko.

Hisako Hagiwara arbetar i en gammal tradition men broderar kjolar, byxor, jackor och kimonoklänningar som ser moderna ut. Ofta med indigofärgad bomull.

Utställningen "Sashiko" är producerad av hemslöjdskonsulenten Ulrika Bos Kerttu och formgiven av Dan Svensson, Stockholm.

Annons