Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker och övertygande dans av Norrdans

/
  • Dansen är i fullständigt jämlikt samspel med rörelserna i Ohad Naharins koreografier. I går fick publiken se bland annat en trio av Ohad Naharin.

Att Norrdans i går kväll fick dansa fyra verk av Ohad Naharin, en av världens främsta koreografer, var en händelse i sig.

Annons

Men den händelsen överskuggades ändå för oss betraktare av att det var en sådan upplevelse att få se dans skapad av Ohad Naharin.

Det finns koreografer som verkar skapa mer rörelse än dans och dansen känns närmast underordnad rörelsen. Ohad Naharin med sin egen teknik, Gaga, där ord får kroppens muskler att initiera rörelser kunde vara en sådan koreograf.

Men det är han nog inte. Dansen är i fullständigt jämlikt samspel med rörelserna i Ohad Naharins koreografier att döma av det vi fick se i går kväll i Härnösands Teater.

Vi fick se två duon och två trios. Trion och duon ur Mabul från 1992 till musik av Vivaldi är mycket vackra dansverk. Samtidigt är dansen och kropparna i så fullständigt naturligt samspel att man nästan undrar hur han fick till det.

Duon "B/olera" från 2008 till ett elektroniskt arrangemang av Ravels Bolero som avslutar "Two Duos & Two Trios" var nog det verk som jag tyckte allra mest om. Rörelserna strömmar ur Stacey Aung och Anna Jirmanova lika naturligt som vatten rinner i en bäck.

Den del av publiken som inte såg premiären eller skolföreställningarna av "Dark Horse" med Fanny Barroquère var också att gratulera. Fanny Barroquère har en speciell komisk tajming som jag knappt sett maken till i dansvärlden. Hon dansar och rör sig dessutom med en närmast halsbrytande precision.

DANS

Two Duos Two Trios

Koreograf: Ohad Naharin

Ljusdesign: Avi Yona Bueno "Bambi"

Kostymdesign: Rakefet Levy

Dansare: Stacey Aung, Fanny Barroquère, David Nondorf, Javier Perez, Toby Fitzgibbons, Anna Jirmanova, Kristian Refslund, Leila Verlinden

Dark Horse

koreograf: Lenka Vagnerova

Dansare: Fanny Barroquère

Härnösands Teater i går kväll.

Mer läsning

Annons