Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsökt konsert i Domkyrkan

Annons
Utsökt konsert i Domkyrkan

Konsert

A mass för mankind

Av Fredrik Sixten med vokalensemblen Les Jolies i Domkyrkan i söndags kväll.

Under domsöndagens kväll framförde vokalensemblen Les Jolies domkyrkoorganisten Fredrik Sixtens A mass for mankind. Verket, som uruppfördes i somras i Milano, bygger på den latinska mässan samt texter av Dag Hammarskjöld.

Vokalensemblen Les Jolies, som består av Ann-Louise Börlin, Maria Gedell, Anna-Karin Gedell, Inger Björkman och Aja Ling vann under fjoråret kör-OS i Linz, en av körvärldens allra mest prestigefyllda utmärkelser. De blev därmed inbjudna till en körfestival i Milano, och till detta tillfälle är A mass for mankind komponerad. Uruppförandet skedde i mitten på juni i år.

- Det var en fantastisk upplevelse. Katedralen var fullsatt med långt över tusen åhörare. Alla fick inte sittplatser och folk stod runt väggarna. Efter vårt framförande fick vi långa stående ovationer, berättar medlemmarna i Les Jolies.

Det är ett magnifikt verk som Fredrik Sixten skapat. I en sparsmakad kördräkt har domkyrkoorganisten vävt samman Dag Hammarskjölds kristet humanistiska diktning med den latinska mässan. I stället för ett storslaget ackompanjemang, vilket är det vanliga i tonsättningar av mässan, har Fredrik Sixten valt att låta ordet framträda i en enkel omgivning, endast tolkad av fem röster. Här har åhöraren plats för egna reflektioner i den meditativa stämningen.

Samtidigt är det långt ifrån någon enkel eller banal tonsättning. A mass for mankind är ett svårtolkat verk, specialskrivet för Les Jolies höga musikaliska kunnande. Trots den höga svårighetsgraden framfördes mässan mjukt, men samtidigt distinkt och välintonerat.

Verket har redan gjort intryck i Milano för en kritisk körpublik. Till sommaren kommer delar av mässan att finns med på repertoaren när Les Jolies tävlar i kör-OS, närmare bestämt i Pusan i Korea.

Vid konserten framfördes bland annat även Litanies a la vierge noir av François Poulenc, Laudate Pueri av Felix Mendelsohn samt Samuel Barbers Virgine Martyres.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons