Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkult invigs av indian

Annons
Urkult invigs av indian

- årets program

nu klart

I år är det åttonde gången eldarna tänds för musiken och för kulturen vid Nämforsen i Näsåker.

Folkmusikfestivalen Urkult damp för åtta år sen ner i Näsåker som en främmande fågel - ett för bygden dittills oprövat koncept där framträdanden av musik från när och fjärran varvades med kurser, verkstäder, vis-, spel-, och berättarstugor.

Urkult gick hem och festivalen har nu blivit en efterlängtad happening för en allt större publik.

Belackarna och bespottarna som idkar kultur genom att vitvinsmingla på vernissager och socialmönstra varandra blir för varje år allt färre.

Urkult vinner terräng men ambitionen från arrangörerna är inte att det ska bli en jättefestival. Det tilldragande med Urkult är att man under de fem festivaldagarna har möjlighet att delta i kurser och workshops av olika slag. Festivalen är också barnvänlig, det vill säga kurser och kultur riktar sig även mot barnen.

- Festivalen ska vara överskådlig, hanterbar och trivsam för alla ålderskategorier. Vi jobbar inte för att den ska bli större men bättre för varje år, säger Tomas Tejle från arrangörsstaben.

Årets program är i stort sett klart och den amerikanske artisten Douglas Spotted Eagle ska stå för invigningsceremonin som har blivit synonymt med Urkult. Det är en spektakulär tillställning med dans, musik, eldslukare, lockrop trummor och eldar.

Douglas Spotted Eagle

uppträdde på förra årets Urkult och han blev så fascinerad av stämningen och stället att han komponerade en låt tillägnad Urkult som han också uppförde.

Douglas Spotted Eagle har också större uppdrag på sin meritlista. Han var till exempel med och invigde OS i Salt Lake City i år.

Andra artister som ska uppträda i år är Fun- Da -Mental, Tata Dindin & Dawda Jobarteh från Gambia, Poeta Magica från Tyskland, Shoshone Dance & Drum från USA, Farmers Market från Norge och Bulgarien, Kalle Baah, Rolf Wikström, Taximi, Amedo & Belinda, Flesh Quartet, Enyojk, Jack Brothers, Vincent & Beatifics, Anders Hagberg, Ricardo Tesi & Band Italiana.

Urkultsfestivalen varar mellan den 1 och 4 augusti.

maria wennberg

Mer läsning

Annons