Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdaterad Emil i makligt tempo

/
  • Emil i Lönneberg får premiär som animerad film mer än 40 år efter teveserien. Per Åhlin, som står för design och regi, har utgått från.Björn Bergs bokillustrationer i filmen.
  • Allan Svensson, Gustaf Föghner, Tilda Ramde gör rösterna till animatören Per Åhlins Emil i Lönneberga.
  • Per Åhlin är även mannen bakom

Den första filmen om Emil i Lönneberga hade premiär i Vimmerby 1971. 42 år senare, på juldagen, har den Per Åhlin-animerade filmen "Emil & Ida i Lönneberga" premiär.

Annons

Då, den 4 december 1971, var det spelfilm av Olle Hellbom som gällde, med exempelvis Allan Edwall som Emils hetlevrade far, Anton. Initiativet att göra en animerad Emil-film mer än 40 år senare, kom från Astrid Lindgrens rättighetsägare, Saltkråkan, och från filmbolaget FIlmlance.

Det är Astrid Lindgrens berättarröst som hörs i "Emil & Ida i Lönneberga", i berättelserna som inte tidigare har filmatiserats, förutom "Emil med paltsmeten". Björn Bergs säregna och detaljerade bokillustrationer har använts som utgångspunkt för teckningarna i filmen, även om det syns att Per Åhlin, som står för design och regi, är inblandad.

– En skildring av Sverige kring det förra sekelskiftet, hur upplever barn det i dag? Är det något som angår barn i dag? Är de nyfikna, tycker de att det här är helt exotiskt? Hur reagerar de, det undrar jag. Det är ju trots allt till ungarna man vänder sig, konstaterar Per Åhlin.

Tempot i "Emil & Ida i Lönneberga" är makligt, vilket han är väl medveten om.

– Man måste kunna visa en berättelse som tar vara på en annan rytm. Man är van vid att allt ska gå i en jädra hastighet i dagens 3D-filmer. Jag har en känsla av att det också påverkar själva grundidén. Man döljer en suddig tanke med ett hastigt tempo. Mycket är tekniskt fulländat och fantastiskt, men det måste finnas plats för den gamla, klassiska animationstekniken också, påpekar Per Åhlin.

Han understryker ljudets betydelse för animerade filmer, lyfter fram Georg Riedels musik och skådespelarrösterna.

10-årige Gustav Föghner från Hultsfred och 7-åriga Tilda Ramde från Växjö, är filmens Emil och Ida. Filmens röda tråd är Idas starka längtan efter att själv göra hyss och få uppmärksamhet för dem, den är mer tydlig än Emils hyss, pappans utbrott, orgien i småländska och vänskapen mellan Emil och drängen Alfred.

Per Åhlin, 83, tillhör de riktigt stora filmanimatörerna i Sverige. Han har bland annat gjort "Dunderklumpen", "Resan till Melonia" och förstås "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton", som visas på julafton varje år sedan 40 år.

Per Åhlin tycker fortfarande att filmen är rolig att se och vill lyfta fram Tage Danielssons roll. Det var hans manus som filmades.

– Första och andra året efter hans död, då var det väldigt jobbigt att se Karl-Bertil. I dag finns det ännu mer fattiga på gatorna, inte minst i Stockholm, det ger också en tankeställare. Då kan man spekulera i hur Tage hade reagerat i dag. Jag är säker på att han hade omformat det till någon sorts saga. Det var hans styrka att säga sanningar på det sättet.

Per Åhlin är nu 83 år gammal och säger att han inte har så mycket planer.

– Jag är så gammal så jag kan ramla omkull när som helst. Men jag har en massa ogjorda projekt som jag gärna skulle fortsätta med. Och så ett par-tre nya. Men måste veta att man orkar genomföra det, för att kunna starta något.

Mer läsning

Annons