Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt dokument om konflikten

Annons
Unikt dokument om konflikten

Böcker

Inshallah

Foto: Donald Boström

Texter: Lars Boström, Cordelia Edvardson, Per Gahrton, Jan Guillou, Peter Löfgren, Lena Lönnqvist, Bengt Nilsson, Göran Rosenberg, Nathan Schachar, Seppo Sinimaa, Cecilia Uddén.

Ordfront

Sedan fotojournalisten Donald Boström gjorde sin första intervju med Yassir Arafat 1985 har han skildrat de flesta skeenden i mellanösternkonflikten.

I den nya boken Inshallah publicerar Boström sina ofta skakande och gripande bilder tillsammans med essäer av i stort sett alla de främsta svenska skribenterna i frågan. Som framgår i artikeln här bredvid kommer han själv till Härnösand den 22 november och berättar om boken Inshallah.

Förlaget Ordfront skriver att boken i sin kombination av bild och text, analys och engagemang är ett unikt dokument om en av vår tids mest brännande frågor. Precis så är det.

Boströms bilder tagna var för sig skiljer sig kanske inte mycket från de gängse nyhetsbilderna men i den här formen, valda för att spegla alla aspekter av livet på Västbanken, Gaza och Jerusalem, bildar de en slagkraftig och som det förefaller sann berättelse om en tragedi i vår tid.

Härtill bidrar också det stora uppbådet av engagerade skribenter. Per Gahrton och Jan Guillou är väl inte kända som opartiska observatörer i just den här frågan men när de skriver sida vid sida med namn som Peter Löfgren, Göran Rosenberg, Nathan Schachar och Cordelia Edvardson får man ändå säga att projektet känns väl balanserat. Per Ahlmark har för länge sedan straffat ut sig från att få vara med i sådana här projekt.

Hur kan det komma sig att situationen i området ser likadan ut idag som 1993, när Osloavtalet gjorde den palestinska flaggan tillåten? Nej, situationen är värre och kanske är det som Cordelia Edvardsson skriver om Intifadan 2: "Denna nya intifada tycks mig ha en annan klangbotten än den förra; stoltheten, frimodigheten och självkänslan verkar ha ersattas av ett inte sällan besinningslöst hat och en förbittrad besvikelse. Vad är det som har hänt? Det enklaste och sannaste svaret är: Ingenting har hänt".

Några bilder av Donald Boström är helt unika. Han är den ende fotograf någonsin som lyckats fotografera på det heliga al-Aqsa-området under den så kallade "ödesnatten".

Boken kom ut före terrordåden i USA och den nya världssituation som dessa förde med sig. Å andra sidan är den senare utvecklingen inte mer hoppingivande än vad som låg för handen tidigare i år. I måndagskväll trängde israeliska armén in i de autonoma palestinska områdena i centrala Gazaremsan. I går meddelade samma armé att man dragit sig tillbaka. Krutdurken står där och darrar.

Lars Landström

Mer läsning

Annons