Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik textilsamling ställs ut

/
  • Textilkonst från Ryssland – ett av många föremål som nu visas på Textilarkivet.
  • Traditionella mans- och kvinnodräkter från låglandet i Bangladesh.

Kläder, textilkonst, verktyg, batik och traditionella dräkter från Ostasien, Ryssland och Norden.
I dag invigs en utställning med textilier ur Mariann Hedmans samlingar på Textilarkivet.

Annons

Hundratals plagg, dräkter, konstverk, verktyg och andra föremål finns nu utställda på Textilarkivet i Sollefteå. Under 30 års tid har Mariann Hedman samlat på sig textilier under sina resor runt om i världen.

Det mesta kommer från Bangladesh, där Mariann bodde under en period mellan 1979 och 1980. Hon var i landet för att arbeta i ett utvecklingsprojekt för SIDA.

– Jag arbetade bland annat med att hjälpa kvinnor ur olika stammar att sälja sin slöjd vidare. På det sättet kom jag i kontakt med många vackra dräkter och tyger, säger hon.

Fantastiska traditionella stamfolksdräkter blandas med batik från Indonesien, saris i härliga färger och mönster, ullplagg från Island, bomull och blocktryck från Danmark, textilkonst från Laos och Thailand, dräkter från Indien och Nepal och stickat från Norge.

– Jag är särskilt fäst vid den här handvävda och växtfärgade sarin från Bangladesh, säger Mariann.

– Även stamfolkens dräkter är fantastiska. Var man än kommer i världen är det minoriteterna som har de vackraste kläderna.

Mariann är själv textilkonstnär, utbildad vid HDK i Göteborg, men i den här utställningen finns hennes egen konst inte med.

– Men varje föremål och plagg här bär med sig så många minnen och så många speciella känslor.

Utställningen invigs i dag, lördag, klockan 12.15 på Textilarkivet i Sollefteå. Mariann själv finns då på plats. Utställningen pågår till och med den 25 maj.

– Textil och kläder är så ursprungligt på något sätt, tyger har alltid använts. Det är färgerna och formerna som lockar, mer än själva teknikerna.

Mer läsning

Annons