Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika fick Angermannalagets kulturpris

Annons
Ulrika fick Angermannalagets kulturpris

Kultur- och hembygdsföreningen Angermannalaget vid Norrlands Nation i Uppsala, delade förra lördagen, den 16 mars, ut sitt kulturpris för 39:e gången i ordningen. I december bestämdes enhälligt att folkmusiksångerskan Ulrika Bodén skulle tilldelas priset, med motiveringen:

"För att hon med känsla och engagemang bidragit till att bevara det ångermanländska musikarvet och de ångermanländska folkvisorna, samt spridit kulturen även utanför landskapets gränser. Ulrika Bodén dokumenterar visor som kanske annars fallit i glömska och hon har gjort det med den äran. Bodén sjunger och tolkar visorna - och skriver dessutom nya - i traditionell ångermanländsk anda."

Priset som består av en flottarhake fäst vid ett stycke drivved från Ångermanälven, delas ut till en eller flera personer som på ett bra sett verkat för kulturen i Ångermanland. Utdelningen skedde på Norrlands Nation i Uppsala, under den s k Guschelovgasken. Kvällens höjdpunkt var givetvis när Bodén i samband med överlämnandet gav prov på sin enorma kapacitet. Tre visor framfördes: Josef från Arimatea, Giftasvisan och vaggvisor. De nittio gästerna, de flesta ångermanlänningar, slogs med häpnad.

Ulrika Bodén har hunnit spela in skivor med olika grupper som Ranarim och Rosenbergs sjua, med det är med hennes soloalbum Vålje å Vrake som hon förra året fick sitt stora genombrott. Tidigare pristagare är bl a Sven Vallmark, Birgitta och Anders Åberg, Stig Wallin, och Torbjörn Fälldin.

Kulturpriset 2000 tilldelades Martin Westerholm, bl a för sitt engagemang i Janne Vängmansällskapet. Och lustigt nog fick Ulrika Bodén just detta sällskaps pris för i år och mottog det samma helg som hon mottog Angermannapriset. Förmodligen är hon den förste att motta båda dessa prestigefulla ångermanländska pris samma år (och till och med samma helg).

Mer läsning

Annons