Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två veckors internationell musikfest – dags för Härnösand Opera Academy och operafestival

/
  • Jean-Ronald LaFond är operafestivalens konstnärliga ledare och medverkar själv i flera programpunkter.
  • Mezzosopranen Katherine Osborne uppträder på operafestivalen.
  • Opera i bergrummet är en spännande musikalisk upplevelse, här från en tidigare konsert.

På måndag smygstartar Härnösands operafestival med barnopera på Murberget. Under de följande två veckorna är hela länet spelplats för internationella artister och unga operasångare om vartannat.

Annons

Mellan den 8 och 20 augusti är det opera för hela slanten som gäller. Den årliga operafestivalen i Härnösand har efter tre år mer och mer antagit karaktären av ett flaggskepp för den regionala kulturen.

Inte bara Härnösand utan också Sundsvall, Själevad, Ytterlännäs, Nyadal och Nordingrå får ta del av ett späckat program där renommerade artister och duktiga studenter turas om att hålla operans fana högt. Bland de internationella gästartisterna märks legendariska tenoren George Shirley, den firade mezzosopranen Gail Dubinbaum samt dirigenten och pianisten Phillip Vogler; totalt är det ett tjugotal framstående sångare och musiker som kommer att framträda.

Festivalen inleds måndag den 8 augusti på Murberget; på programmet står barnoperan Lilla Trollflöjten med elever från operastudion Kapellsberg. Den ges även tisdag den 9, då även den stora öppningskonserten på Rådhuset äger rum. Årets clou är den franska kompositören Jules Massenet och hans romanser; öppningskonserten bjuder på Massenet med elva sångare och musiker på scenen.

Onsdag den 10 blir det en lunchkonsert med lieder och lite annat på Härnösands folkhögskola. Samma kväll uppträder några av festivalens unga operasångare i Kyrkans Hus i Sundsvall. Torsdag den 11 är det dags för lunchkonsert på folkhögskolan med Jean-Ronald LaFond och Mona Sandström Kontra; på kvällen blir det Massenets sånger på Rådhuset.

Fredag den 12 framträder Early Music Ensemble i Murbergskyrkan och lördag den 13 blir det lunchkonsert i Rådhuset. Samma kväll uppträder Early Music Ensemble i Ytterlännäs gamla kyrka i Kramfors.

Opera greatest hits levereras söndag den 14 i det spännande bergrummet i Nyadal, där Höga Kustenbron har sitt fäste. Bergrummet håller åtta plusgrader så varma kläder kan rekommenderas. Samma kväll blir det konsert i Nordingrå kyrka med Early Music Ensemble.

Måndag den 15 blir det sånger av Massenet på Härnösands folkhögskola och på kvällen en konsert med George Shirley på Rådhuset. Tisdagen den 16 blir det lunchkonsert på folkhögskolan med deltagare från operaakademin; samma tid blir det barnopera på konsthallen i Härnösand, "Carmen, toreadoren och lille Ferdinand". Medverkar för bland annat Anders Falbe, med rötter i Härnösand; barnoperan ges även på onsdagen på konsthallen. .

På kvällen onsdag den 17 är det konsert på Rådhuset med deltagare från operaakademin. På kvällen blir det operakonsert i Sundsvall med tillfälle till allsång i en hejdundrande opera sing-along.

Torsdag den 18 bjuder på lunchkonsert med Chelsea Feltman och Brandon Eldredge samt en operakonsert i Själevads kyrka med Hélène Lindqvist och vänner. Fredagen den 19 och lördagen den 20 blir det så slutkonsert på Rådhuset i Härnösand med deltagare från Härnösands operaakademi.

Sammantaget – en operafestival av rang med förmåga att locka några av världens främsta musiker till länet, en fjäder i hatten för Härnösand och ett draglok för fler kulturella satsningar.

* * *

Läs om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: Dödsgrin som samhällskultur – Sweet Toof ställer ut i Nordingrå

Läs också: "Dags att göra upp med våldtäktskulturen"

Mer lokal kultur: Legendariskt konstnärspar ställer ut i Sollefteå

Mer läsning

Annons