Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två uruppföranden på slagverkskonsert

Annons
Två uruppföranden på slagverkskonsert

Musik från sex länder presenteras under fredagskvällen när Härnösands Slagverksensemble bjuder på vårkonsert. Konserten, som är terminsavslutning, innefattar musik från Sverige, Island, Kanada, Frankrike, Argentina och Brasilien.

- Naturligtvis kommer vi att ha med ett stycke från ensemblens hudgud, Astor Piazzolla. Det blir hans Contrabassion, berättar ensemblens ledare Johan Eriksson.

Johan har själv bidragit med två stycken som får uruppförande vid konserten. De har titlarna Konferensetyd och Densitet.

- Så kommer en slagverksduo att framföra ett arrangemang för marimba på Frederic Chopins Fantasie Impromptou. ursprungligen skrivet för piano. Det är ett vackert stycke, berättar Johan.

På repertoaren finns något så ovanligt som ett solo för virveltrumma. Det är Martin Ödlund som spelar en stycke av islänningen Askel Mason.

- Däremot kommer vi inte att framföra Trumsaluten. Den var med för att så många ville göra lumpen i musikplutonen. Idag är det inte så många som väljer att göra lumpen, och därmed har saluten spelat ut sin roll, så att säga.

På kompositörslistan under konserten finns dessutom Rolf Wallin och Darius Milhaud.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons