Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilarkivets hyreskontrakt har sagts upp –ägarna vill diskutera framtiden

Sollefteå kommun har sagt upp hyresavtalet för Textilarkivet. Både kommunen och museets huvudman, Länsmuseet Västernorrland, vill se över verksamhetens framtid.

Annons

Det är Länsmuseet Västernorrland om ansvarar för verksamheten. Men det är Sollefeå kommun som betalat hyra, el och städning för lokalerna på Nipanområdet i Sollefteå. 1,4 miljoner kronor om året kostar det.

Textilarkivet på Nipan i Sollefteå.

Men varken Sollefteå kommun eller Länsmuseet är helt nöjd med hur det fungerar. Man vill se om verksamheten kan utvecklas. Därför har nu kontraktet sagts upp och ska omförhandlas.

– Jag skulle helst ha museet i centrum. Nipanområdet ligger inte bra till och det har varit dåligt med besökare, säger Lillemor Edholm, ordförande i Samhällsutvecklingsutskottet (S),

Läs också: Gudrun Sjödén på Textilarkivet

Det har diskuterats lite olika idéer, både hos kommunen och länsmuseet.

– Vi har pratat om att försöka gå mer hand i hand med den övriga besöksnäringen. Det finns också en hel del tomma skyltfönster som man kanske skulle kunna fylla med kultur. Men det är bara lösa tankar och prat som vi har haft, säger Bengt Åkerlind, från kommunens kultur- och fritidsenhet.

Eva Carron, tillförordnad chef för Länsmuseet, är helt inne på Sollefteå kommuns tankar.

– De är rätt att säga upp hyrekontraktet. Nu har vi tid att diskutera vilken riktning vi ska ta med versamheten. Att komma mer in till centrum skulle till exempel vara bra för vår pedagogiska versamhet, säger hon.

Läs också: Textilarkivet stänger

Carron betonar samtidigt att man inte på något satt ner foten. Allt diskuteras helt förtsättningslöst.

Senare i höst ska kommunen och Länsmuseet träffas och komma fram till något. Då blir det en träff med Länsmuseets nya chef, Jenny Samuelsson, som tillträder den 1 september. Först därefter ska man träffa Nipans fastighetsägare Klövern och komma fram till om man vill vara kvar eller kliva av i augusti nästa år.

Tjänstemännen har inte fått några speciella direktiv. Men Lillemor Edholm har sin egen önskan.

– Jag skulle gärna se att Textilarkivet finns i centrum redan nästa år. När Sollefteå firar 100 år, säger hon.

Läs också: Murberget tar över Textilarkivet

Mer läsning

Annons