Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater som satsar på unga

Annons
Teater som satsar på unga

Teater Västernorrland fortsätter sin medvetna satsning på nyskriven teater för ungdom. Idag lördag är det urpremiär i Sundsvall på två pjäser, skrivna direkt för Teater Västernorrland, som senare kommer att spelas runt i hela länet.

Båda pjäserna kan beskrivas som "pjäser utan åldersgräns" vilket också bekräftades av de smakprov som häromdagen visades upp för kritikerkåren. Ensamcyklaren är skriven av den unga men redan flitigt spelade dramatikern Sofia Fredén. Pjäsen handlar om en flicka som får sin första riktiga cykel och med den kan börja upptäcka världen. Schampo är skriven av Barbro Smeds som under några år på 80-talet var Teater Västernorrlands dramatiker och dramaturg. I Schampo möter publiken fyra ungdomar på jakt efter en plats i livet. De möts på reklamvideobyrån Krokodeals kontor och samlas kring uppdraget att göra en reklamfilm för ännu ett nytt schampo.

Ensamcyklaren tar som sagt avstamp i den stora upplevelsen kring den första egna cykeln och den första långa cykelturen. Världen öppnar sig med nya människor och nya upplevelser.

- Alla kan känna igen sig i den känslan, säger Per-Johan Persson som spelar en av de nya människor som flickan Atma möter. En lite luggsliten kille som sitter hela dagarna i en lägenhet på fjärde våningen i ett höghus och tittar på motortävlingar och dricker öl.

Per-Johan Persson såg vi nyligen i Tid att drömma, Teater Västernorrlands roliga pjäs om unga människors drömmar och fantasier, men de unga rollerna i övrigt besätts av rätt nya namn i branschen. Rutin i massor kommer å andra sidan från Ingrid Wallin som får ta ut svängarna med ett porträtt av en sådan där vresig tant i morgonrock som tycks finnas i alla trappuppgångar.

En moped av märket Tomos får spela en för mopeder ovanlig teaterroll. Den körs på riktigt i pjäsen och publiken kommer säkert att fundera över hur det är med ventilationen i teaterlokalen. Men mopeden körs bara kortare stunder, i tanken finns lågaromatisk bensin och teatern har mätt upp att det handlar om försumbara utsläpp.

Om Ensamcyklaren trots allt riktar sig mest mot ungdomar i mellanstadieålder har Barbro Smeds Schampo en äldre målgrupp. Schampo är en pjäs som tar sina ungdomar på mycket stort allvar.

- Humorn finns alltid där men ungdomarna tar varandra på oerhört allvar, här finns ingenting av det ironiska, och man kan säga att komedin utvecklas till tragedi, säger regissören Anna Takanen som för första gången gästar Teater Västernorrland.

Anna Takanen kommer från Unga Klara i Stockholm och har arbetat mycket med Suzanne Osten.

- Av henne har jag bland annat lärt mig att pjäser för ungdomar måste vara konstnärligt värdefulla och med hög svårighetsgrad i scenografi, ljud och ljus.

Scenografin i Schampo är mycket raffinerad. I centrum står ett jättelikt videoband där spolarna fungerar som roterande scengolv. I ett hörn står DJ Linus Eklöw och spelar egna och andras låtar. När Anders Öhrström talar in sin videodagbok ser vi bilden på väggen samtidigt.

Lars Landström

Mer läsning

Annons