Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar flitigaste museibesökarna

/
  • Kön ringlar in i Nordiska Museet i Stockholm, ett av de centralmuseum som haft stora framgångar i den nya mätningen.

Svenska museer går som tåget. I en ny rapport beskrivs nationalmuseerna som ett lokomotiv i kultursektorn. Inte så konstigt kanske - svenskarna är de flitigaste museibesökarna i Europa.

Annons

Svenska muséer har ökat sin omsättning med 20 procent sedan 2005, visar en ny analys från myndigheten Riksutställningar. Framför allt är det de fjorton stora centralmuseerna som lockar allt fler besökare, och har ökat sin omsättning med nästan 40 procent. Även om besökarna har minskat något jämfört med succéåret 2011 märks en tydlig ökande trend sedan 2007 då regeringen tog bort den fria entrén och besökssiffrorna störtdök.

– Det fortsätter uppåt, snart är vi uppe i samma nivåer som före den fria entrén togs bort, säger Mats Persson, generalsekreterare i riksförbundet Sveriges museer.

Förra året kunde de svenska museerna räkna till 17,5 miljoner besök. Det gör Sverige till det mest museibesökande landet i Europa. En ny rapport från EU-kommissionen visar att så mycket som sju av tio svenskar har besökt ett museum det senaste året, en siffra som enligt Mats Persson är sensationell.

Samtidigt syns en del mörka moln i horisonten. På senare år har allt fler regionala och kommunala muséer kämpat ekonomiskt. Många går fortfarande bra, men sedan den ekonomiska krisen drabbade Sverige 2009 märks ett sjunkande intresse för mindre museer på flera håll i landet. Fortsätter den utvecklingen kommer vi få se stängningar, enligt Riksutställningar.

- "Det går bra, fast inte", sammanfattade en museichef jag känner. Även där man har besökare kämpar man ekonomiskt. Här ser vi en tydlig effekt av krisen, det är oroväckande om det blir en långsiktig trend, säger Mats Persson.

Mer läsning

Annons