Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk historia på havets botten

Annons
Svensk historia på havets botten

Böcker

Svensk historia under vattnet

Alexej Smirnov

Wahlström & Widstrand

Cirkapris 331 kronor

Författaren tar i den här boken läsaren med på en spännande resa i historien. Skildringen börjar redan med vikingarnas plundringsfärder och slutar med fyndet av den ryska ubåten S 8 utanför Öland i augusti 1999.

Smirnov skriver på ett mycket intresseväckande sätt och läsningen har berett mig många angenäma stunder och ny kunskap.

I Östersjön bevaras trä mycket bättre än i andra hav. Det finns nämligen ingen skeppsmask som i andra vatten sakta men säkert förstör sjunket trävirke.

I detta inhav, som en gång i tiden nästan helt var svenskt, har också många sjökrig utkämpats och den civila sjöfarten har också varit omfattande. Detta gör att många spännande fynd har gjorts och mycket mer finns att upptäcka.

Alexej Smirnov som är ryss, jobbar som journalist i Sverige och inte sysslar med att tävlingsåka på skidor som sin namne , sätter Östersjön i centrum för sin historiebeskrivning.

För många tillför Smirnov ett nytt sätt att se på vår historia. Författarens ryska ursprung kan säkerligen också bidra till objektivitet i skildringar och urvalet av historiska uppgifter.

Polen, Ryssland och de baltiska staterna delar mycket mer av vårt förflutna än vi kanske tror. Vi svenskar har en tendens att orientera oss västerut, men Smirnov visar att Östeuropa har påverkat vår historia minst lika mycket.

Den 10 augusti 1628 kapsejsade som vi alla vet den svenska flottans stolthet regalskeppet Vasa under jungfruseglingen efter bara några hundra meters seglats på Stockholms ström. Bärgningen av Vasa och tillkomsten av Vasamuseet blev starten på svenska folkets stora intresse för allt som döljer sig under havsytan.

Fyndet av det på den tiden jättelika svenska skeppet Kronan som sprängdes i luften efter en felaktig manöver i ett slag mot danskar och holländare öster om Öland 1676 spädde på detta intresse. Mycket har bärgats från skeppet och fynden har visats för allmänheten på bland annat Kalmar slott.

Ett annat spännande fynd gjordes 1997. Då hittade två arbetslösa svenska dykare galeasen Jönköping med lastrummet fyllt av champagne, konjak och vin av bästa märke. Alkoholen skulle levereras till den ryske tsaren Nikolaj II. Fartyget sänktes dock av en tysk ubåtskapten på väg mot den finländska hamnen Raumo i november 1916.

Smirnov berättar också om fyndet av de ryska ubåten S 8 utanför Ölands kust den 20 juni 1999.

Man kan undra vad en rysk ubåt gjorde så nära ett neutralt land. Enligt officiella ryska uppgifter sänktes S 8 i Finska viken, troligen i slutet av 1941. Till en början betvivlade en del historiker också uppgifterna om fyndet. Man trodde att de svenska dykarna var ute för att skapa sensation och att man fabricerat de identitetsbeteckningar i mässing som togs upp från vraket.

Den svenske dykaren Marcus Runeson var först nere vid vraket som låg på 50 meters djup.

Upptäckten gjordes av en slump. Runeson och två andra dykare letade egentligen efter lastfartyget Nicomedia som enligt arkivuppgifter skulle ha öl i lasten. På en släpsonar såg de plötsligt konturerna av något som såg ut som ett flygplan. Det visade sig dock senare att ubåten troligen gått på en svensk mina och knäckts i två delar. Därför såg föremålet för kort ut för att vara en ubåt.

S 8 var 80 meter lång och hade 50 mans besättning. Hennes uppgift var förmodligen att sänka fartyg som fraktade malm från Sverige till Nazityskland.

Totalt opererade enligt uppgift 68 ryska ubåtar i Östersjön under andra världskriget. 13 av dessa ingick i den så kallade S-serien. Av dessa försvann samliga utom S 13. S 7 och S 8 är de enda vraken som hittats.

Uno Gradin

Mer läsning

Annons