Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsynt, roligt - och sexigt

Annons
Svartsynt, roligt - och sexigt

Böcker

Noveller

Inger Edelfeldt

Riktig kärlek

Norstedts

Capris. 294 kronorVad är riktig kärlek? Inger Edelfeldt skriver om riktig kärlek i sin nya novellsamling med samma namn.

Inte sån där riktig kärlek som är rosenröd och vackert välformad. Riktig kärlek är full av skavanker, misspassningar, tvivel och till och med äckel och motvilja.

I novellen Rekviem över Nils Holgersson besöker en yngre kvinna och hennes mor fadern/maken på sjukhuset. Modern gnatar på sin dotter, anmärker på hennes korta kjol, beklagar sig över makens alla tillkortakommanden. Dottern biter ihop och tänker på sin kille som hon älskar, om åtrå nu är det samma som älska. Fadern ligger där i sängen och mumlar, en förvirrad gammal man som pratar snusk. Här finns ingen riktig kärlek. Eller är det just här som den riktiga kärleken finns?

Den heroinberoende horan som tar emot en rik VD-typ med pedofila fantasier i novellen Svart amorin, hon har glömt allt om kärlek. Den riktiga kärleken är för henne bara den ironiska betydelsen av orden. Heroinet är den riktiga kärleken för henne.

Sexualiteten, ja, kåtheten, finns alltid närvarande i Inger Edelfeldts berättelser. Det är sexualiteten som förvirrar begreppen. Utan sexualitet bara riktig kärlek. Eller: Ingen riktig kärlek utan sexualitet.

I novellen I drömmarnas land där allt är möjligt börjar en tjej som inte hittar den rätta att äta gott och mycket. Hon blir en tjockis och det känns för henne som hon valt sin fetma till den riktiga kärleken. Hon får en kompis som är lika tjock. Plötsligt en dag dyker en trevlig kille upp, dyker och försvinner lika plötsligt. Efter sig lämnar han känslan att det skulle vara roligt med lite riktig kärlek även för den som hämtar sin kärlek ur en chokladkartong.

På det här sättet jonglerar Inger Edelfeldt genom hela novellsamlingen. Vrider och vänder med nyfiket kritisk blick. Ibland tittar hondjuret fram. Ni vet den där cyniska typen med en cigg i mungipan som först gjorde Inger Edelfeldt känd, som serietecknare. Vill man kan man se igenom det mesta. Ibland vill Inger Edelfeldt se igenom för mycket. Hon blir...ja, nästan lite cynisk. Men hur kan det bli annat när även pedofiler, torskar och horor ingår i motivkretsen.

Och så är hon ofta mycket rolig i allt det svarta, åtminstone när hon skriver om "normala" människor. Kanske oavsiktligt roligt, fast jag tror inte det. Hon fångar konservationer på pricken. Novellen Självförtroende om försmådd åtrå är Mitt livs novell på litterära stereoider, för det är väl dessa hormoner som verkar även hos kvinnor?

Inger Edelfeldt är ingen gullegosig författare precis. Men hennes ofta beska medicin har mycket längre smak än sockerpiller.

Sedan är det kul med en bra författare som törs och kan skriva sexigt.

Lars Landström

Mer läsning

Annons