Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strindberg-maraton på Amatörteatern

/

20 skådespelare, 23 roller och 4 pjäser. Det är vad publiken bjuds på när Amatörteatern har premiär för sin föreställning 4 X Strindberg på lördag.

Annons

Man kommer inte att spela upp hela pjäser, eftersom föreställningen i så fall skulle ta hela dagen. I stället kommer publiken att få se nedbantade versioner av de fyra pjäserna Fordringsägare, Ett drömspel, Fröken Julie och Pelikanen.

Ingrid Eldeklint och Eva Sköld är två av regissörerna, de regisserar Ett drömspel respektive Pelikanen.

– I år är det Strindberg-året, det är 100 år sedan han dog, så de flesta teatrar spelar en pjäs. Vi har gjort en potpurri av fyra pjäser med fyra olika regissörer. Det är jag som regisserar Ett drömspel, Eva Pelikanen, Stena Westergren har valt Fordringsägare och Mikael Björklund Fröken Julie, berättar Ingrid Eldeklint.

Under föreställningen kommer publiken att flyttas genom tid och rum, och man kommer att visa upp August Strindbergs hela bredd som författare. Fordringsägare handlar om konstnärsparet Tekla och Adolf som får påhälsning av Teklas ex-make som vill sära på makarna.

I Ett drömspel kommer guden Indras dotter till jorden för att se hur människorna lever, och pjäsen är precis som en dröm osammanhängande men skenbart logisk.

Fröken Julie är en av världens mest spelade pjäser och bjuder på ett maktspel mellan könen och samhällsklasserna när fina fröken Julie uppvaktar sin fars betjänt Jean.

I Pelikanen har familjefadern nyligen gått bort och under letandet efter testamentet dyker många gamla känslor upp till ytan

– Pelikanen är 105 år gammal, men kan ändå appliceras på moderna familjer, förklarar Eva Sköld, som regisserat pjäsen.

Amatörteatern har repat på föreställningen sedan slutet av augusti, och man är stolta över åldersspannet bland skådespelarna. Den yngsta är 15 år och den äldsta är 81.

– Jag kommer aldrig mer att göra något med så många skådespelare! Det uppstår lite logistikproblem, skrattar Ingrid Eldeklint som i sin pjäs Ett drömspel sysselsätter femton personer.

Mer läsning

Annons