Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande juloratorium

Annons
Strålande juloratorium

Konsert

Bachs juloratorium

Dirigent: Fredrik Sixten

Domkyrkokören, Härnösands Musiksällskap, Peter Lyne, Knifkvartetten, Håkan Dahlén, orgel.

Trumpetsektion under ledning av Håkan Salomonsson.

Solister: Katarina Pilotti, Karin Bengtsdotter-Olsson, Erik Bergqvist, Bo Ivarsson.Under söndagskvällen bjöds storslagen musik i domkyrkan; Bachs Juloratorium tillsammans med dennes cembalokonsert i f-moll. Under ledning av domkyrkoorganist Fredrik Sixten framförde domkyrkokören och Härnösands musiksällskap tillsammans med fyra sångsolister tre kantater ur Den femte evangelistens mäktiga hyllning till den nyfödde Messias.

Aftonen inleddes med invigning av domkyrkans cembalo, byggd enligt flamländsk tradition av Tornedalens cembalobyggeri. Fredrik Sixten framförde tillsammans med Knifkvartetten Bachs cembalokonsert nummer 5 i f-moll (BWV 1056). Verket skrevs 1742, troligen som en bearbetning av en numera förlorad violinkonsert.

Den nya cembalon är framför allt tänkt som ett continuo-instrument, så stundom hade den tyvärr lite svårt att nå ut på ett solistiskt vis. Klangen är dock utmärkt, och framförandet av mycket hög klass med ett lyhört ackompanjemang av Knifkvartetten bakom Sixtens njutbara och välartikulerade spel.

Juloratoriet (BWV 248) består av sex kantater avsedda att framföras mellan juldagen och trettondedag jul. Bach skrev verket 1734-1735 och det framfördes för första gången i Leipzig under julen samma år.

Under söndagskvällen framfördes de tre första kantaterna i oratoriet, och trots en repetitionstid på bara några veckor, har de inblandade svarat för ett framförande av yppersta klass, både vad som gäller kör, orkester och solister.

Domkyrkokören imponerade med en ovanligt sammanhållen klang; tät och med textning av mycket hög klass. Storartat, speciellt med tanke på att man endast repeterat sedan slutet av november.

Härnösands Musiksällskap svarade även för en av de bättre prestationerna på länge. Dynamiskt, välartikulerat och välintonerat spel i tutti-insatserna, kombinerat med stadigt och smakfullt continuospel från Peter Lyne, Ronnie Weber och Anna Jonshult.

De fyra solisterna svarade även för mycket goda insatser. Sopranen Katarina Pilotti, bördig från Skorped, har tidigare samarbetat med Sixten. Hon har en mjuk och distinkt stämma. väl lämpad för verket.

Tenoren Erik Bergqvist kommer från ett engagemang i operakören i Köpenhamn, och kom kanske mest till sin rätt i recitativen.

Våra lokala sångare, alten Karin Bengtsdotter-Olsson och basen Bo Ivarson, svarade för synnerligen goda insatser, framför allt i ariorna skrivna för altstämma.

Dirigenten Fredrik Sixten har under sina första månader i domkyrkan svarat för flera minnesvärda musikupplevelser, och tolkningen av Juloratoriet var något av en höjdpunkt för året.

Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons