Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslaget körverk hänförde – medeltida sånger som ger gåshud

/
  • Carmina Burana, en både historisk, ömsint och ljudlig musikalisk resa i det mänskliga ödets eviga obeständighet. Här i söndagens konsert i Pingstkyrkan Örnsköldsvik.

Carmina Burana, en utmaning för både korister, musiker och publik. Häromkvällen hänförde det storslagna körverket en stor publik i Pingstkyrkan Örnsköldsvik. Precis som när hårdrockaren Joacim Cans med sin kör Team Cans från Mora hänförde Sverige och vann Körslaget 2008 med finalsången Oh Fortuna ur Carmina Burana.

Annons

Tänk att en samling medeltida profana sånger kan fånga upp och beröra musiker, sångare och publik än i våra dagar. Den latinska titeln rymmer helt fritt sånger från Bayern i Tyskland, där ett kloster fram till 1800-talet hade tillgång till materialet och gav samlingen namnet Carmina Burana.

Kärleksdikter, dryckesvisor, jul- och påskspel och dikter med moralisk och satirisk vinkling ligger till grund för sångsamlingen som i den tyske 1900-talstonsättaren Carl Orffs händer fick en orkestral klädedräkt av sällan skådat eller hört slag.

Verket, som uruppfördes 1937 med stor framgång, är ett slags scenisk kantat som i skilda former beskriver det mänskliga ödets eviga obeständighet fram till den triumferande kärleken med en stor och klangskön körsats, röstviga sångsolister och en orkestral beledsagning. Från det nyansmässigt svaga till riktiga knallar i slagverket och en rytmisk mixtur som rymmer det allra mesta.

Kapellsbergs Kammarkör, Örnsköldsviks Kammarkör, sångsolisterna Lovisa Sandenskog, Fabian Düberg och Martin Lissel, Kapellsbergs slagverksensemble, pianisterna Mona Sandström Kontra och Ami Karlqvist agerade med all önskvärd skärpa och ackuratess under dirigenten Helén Lundquist-Dahléns stringenta ledning. Först i en lördagskvällskonsert i Härnösand och under söndagen på Pingstkyrkans stora scen i Örnsköldsvik.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Landsbygden behöver inga bidrag – det är städerna som är problemet

Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra vackra lögner

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Mer läsning

Annons