Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregionen – större mångfald eller politisk kontroll av kulturlivet?

/
  • Akvarellmuseet i Skärhamn, en satsning som inte hade kunnat göras utan storregionen.
  • Barbro Holmberg och Kent Johansson, som ska presentera en ny indelning av landet i storregioner. Men hur påverkar dessa kulturlivet?

Vad händer med våra teatrar, orkestrar och museer när landet delas in nya storregioner? Blir kulturområdet starkare och rikare? Eller kommer de stora städerna i regionerna dränera kulturen i de små orterna och landsbygden?

Annons

Kent Johansson, vice ordförande i indelningskommittén, ser både stora fördelar och orosmoment för kulturen när landet delas in i storregioner.

Senast den 30 juni ska han tillsammans med Barbro Holmberg presentera en ny indelning av landet. Så snart som 2019 är det tänkt att de nya regionerna ska bildas.

Kent Johansson är centerpartistisk politiker. Han har bland annat varit ledamot i EU:s regionkommitté, regionråd i Västra Götalandsregionen, ordförande i kulturnämnden i gamla Skaraborgs landsting och i flera år suttit i styrelsen för Statens kulturråd.

Kent Johansson var också med när Västra Götalandsregionen bildades 1999. Göteborg, Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg gick samman i en region. Samtidigt bildade Malmö, Malmöhus och Kristianstad län Region Skåne. Sedan dess har alla försök att bilda fler stora regioner gått i stå.

Skälet till att regeringen vill dela upp Sverige i större regioner än dagens län- och landsting, är att det förväntas ge högre tillväxt och mer rättvis fördelning av resurserna mellan storstäderna och resten av landet. Tanken är att det ska finansiera raskt stigande kostnader för sådant som sjukvård, infrastruktur och kulturliv.

Ironiskt nog är det de tillväxtstarka storstadsområdena som redan regionaliserats. Västra Götalandsregionen skjuter regionalt själv till mer än dubbelt så mycket kulturpengar per invånare jämfört med de enskilda länen i de tänkta Svealandsregionen och Stornorrland.

– Samtidigt går det inte att helt jämföra. I Västra Götaland finns Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker, som är nationella angelägenheter. Det innebär att det kommer mycket statligt kulturstöd till regionen. Några motsvarande institutioner har ni inte i en Svealandsregion eller i Norrland, säger Kent Johansson.

Det fanns en oro inom kulturlivet i Västsverige när Västra Götalandsregionen skulle bildas. Farhågan var att det skulle leda till att Göteborg skulle dränera de andra länen för att ha råd med sitt eget kulturliv. Så har det inte blivit, enligt Kent Johansson.

– I stället har de fått ta del av de resurser som Göteborgs kulturliv har.

Som gammal kulturpolitiker har Västra Götalandsregionen varit en positiv erfarenhet för Kent Johansson. Han var van sedan tidigare att få kämpa för varenda krona till kulturen i Skaraborg, men sedan millennieskiftet har kulturlivet i det gamla länet fått hela Västra Götalandsregionens styrka i ryggen.

– I stället för att sitta och tjafsa i varje litet landsting om vi har råd att satsa en miljon här eller där, har vi kunnat lägga större summor tillsammans på ett sätt som har gynnat hela regionen. Det har inneburit en ökad mångfald i kulturlivet.

– Skaraborg hade exempelvis aldrig haft en möjlighet att själv kunna satsa på danskonsten på det sätt som vi gjort genom regionen. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn hade inte Bohuslän haft råd med själv och hur många sådana finns det i Norden?

I de nya regionerna finns det med andra ord möjlighet till en ny giv och öka stödet och utveckla kulturen tillsammans.

– Det handlar om hur mycket pengar de gamla landstingen och regionerna själva går in med. Till storregionens uppgifter hör regional utveckling och där måste regionen själv avgöra vilken roll kulturlivet ska spela i den.

Men vad händer då med länsteatrar, länsmusik och länsmuseer vid en storregionbildning? I Västra Götaland finns de kvar som egna institutioner, men finns nu också inom nya organisationer.

– De har fortfarande kvar sitt geografiska ansvar. Skillnaden blir att de också får möjlighet att profilera sig. Museet i Lödöse i Älvsborg satsar på utställningar om medeltiden och bidrar till hela regionen med det. Det finns ingen mening med att exempelvis Göteborg har ett medeltidsmuseum för då fanns inte ens Göteborgs stad, säger Kent Johansson.

Han ser också vilka möjligheter regionen har att effektivisera och utveckla administrationen kring kulturinstitutionerna.

– Det behövs exempelvis bara en kulturchef för hela regionen, men det ger också utrymme till andra anställningar, som att Skaraborg får tillgång till en danskonsulent genom regionen exempelvis.

Finns det då inga bekymmer alls med storregionbildningar? Jo, det gör det, och det är betydande sådana, anmärker Kent Johansson. Ett orosmoment för demokratin och det fria skapandet är att storregionen skulle bli så stark att den kväver och försöker dominera kulturen.

– Det finns en risk för att regionen socialiserar kulturlivet, att den med sin kraft och ekonomi börjar styra kulturen eller tycker att den kan ta över verksamheter och sköta dem bättre i egen regi. Det är viktigt att regionens politiker och tjänstemän inte bestämmer över kulturen, utan fördelar pengar i en samverkan med kulturlivet.

Kent Johansson påpekar att det svenska kulturlivet är uppbyggt på en mängd driftsformer och äganden. Föreningar, enskilda bolag, stiftelser och så vidare, har betydande roll för mångfalden av sådant som fria teatergrupper, ideell folkbildning, gallerier och musikgrupper.

Civilsamhället med dess frivilliga sammanslutningar i organisationer och folkrörelser riskerar att försvagas som aktör i kulturlivet. Som ordförande för Sveriges Rörelsefolkhögskolor är Kent Johansson oroad över hur främjandeorganisationer som konst- och litteraturfrämjandet får mindre betydelse.

– Det jag nu kan se i Västra Götaland är att de gamla främjandena har blivit svagare och det gör ont i mig. Men det händer inte bara i Västra Götaland, i hela Sverige finns det en tendens hos kommuner och regioner att vilja ta över verksamheter i egen regi.

Mer läsning

Annons