Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stephen King på topp

/
  • I Stephen Kings nya roman får huvudpersonen möjlighet att åka tillbaka i tiden för att stoppa Kennedymordet.

Tänk om man hade möjlighet att resa tillbaka i tiden och förändra historien?
Det är temat i Stephen Kings roman "22/11 1963" - där en man får möjligheten att förhindra mordet på John F Kennedy.

Annons

I den nu Sverigeaktuella boken får huvudpersonen en möjlighet att resa tillbaka i tiden, till några år innan Kennedymordet. Han kan bygga upp en ny tillvaro, han kan söka upp den blivande mördaren Lee Harvey Oswald och han kan börja planera för hur mordet ska förhindras.

– Idén kommer från 70-talet. Jag skrev en bit på den, men när jag började göra research så insåg jag att det var så mycket jag inte visste om den historiska situationen. Dessutom söp jag så mycket just då, att jag släppte idén, säger Stephen King på telefon från hemmet i Maine i USA.

– Men sedan kom den tillbaka, alla dessa år senare. Jag har läst massor av böcker, jag var på plats i Dallas och tittade på miljöerna. Det var en bok som det var roligt att skriva och jag hoppas läsarna tycker om den. Den är 900 sidor lång.

– Jag tycker om att skriva riktigt långa berättelser. Då ger jag läsaren möjlighet att andas, och jag får möjlighet att ha kul med karaktärerna.

Stephen King har alltid haft ett driv som får honom att nästan pumpa ut böcker.

– Framgången driver mig, att människor vill läsa det jag skriver driver mig. Pengarna betyder ingenting. Jag har tillräckligt, och jag har dessutom inga dyrbara vanor.

Numera räknas den tidigare så bespottade Stephen King till USA:s bästa författare och inte minst som en lysande skildrare av medelamerikanens liv. Det inflytande han haft på andra thriller- och rysarförfattare är mycket stort.

– Numera har jag väl levt längre än mina värsta kritiker gjorde. De som bedömer mina böcker nu är de kritiker som växt upp med mig.

Den oerhört flitige Stephen King är också oerhört engagerad när det gäller att se film, tv-serier och inte minst att läsa. Han börjar tala om svenska författare.

– Jag har John Ajvide Lindqvists "Let the right one in" här.

Mängder av Stephen Kings böcker och noveller har filmatiserats. Den mest kända är Stanley Kubricks "The shining". Den tyckte Stephen King inte om.

Fortsättningen på "The shining" heter "Doctor Sleep" och berättar om hur den nu vuxne Danny Torrance plågas av minnena från det som hände på The Overlook Hotel och om hur han kommer i dödlig kamp med ett gäng vampyrer, som reser USA runt och söker efter personer som likt Danny har "shining"-förmågan.

– Alla har under åren frågat mig vad som hände med Danny. Jag var tvungen att skriva boken, säger Stephen King.

"Doctor Sleep" kommer på svenska i februari.

Mer läsning

Annons