Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statistiken och den nationella gemenskapen

Annons
Statistiken och den nationella gemenskapen

Böcker

Henrik Höjer

Svenska siffror. Nationell integration och identifikation genom statistik 1800-1870. GidlundsInte ens inom humaniora brukar doktorsavhandlingar vara någon särskilt spännande läsning - annat än för de närmast berörda specialisterna. Normalt fastnar den i ämnet ovane läsaren lätt redan i terminologin. Varje vetenskap utvecklar sitt eget fikonspråk, vilket ibland kanske är nödvändigt för att de finare nyanserna ska kunna identifieras och - just - avhandlas. Men rätt ofta kan man inte undgå misstanken att terminologin också kommit till för att hålla borta de utsocknes. Och det är synd.

Just därför är det ett ogement nöje att få presentera uppsalaakademikern Henrik Höjers färska avhandling. Den är nämligen i hög grad begriplig även för oss icke-invigda. Den är välskriven och handlar om ett intressant ämne: hur statistiken i Sverige under första dryga hälften av 1800-talet övergick från att vara en väl bevarad statshemlighet till en kunskap som var tillgänglig för alla. Den nya vetenskapen statistik hade som uppgift att beskriva en nation; dess befolkning, geografi, historia, klimat och övriga inre förhållanden. Härigenom skapades en ny allmän bild av Sverige - man ville för innevånarna hålla upp en spegel av Sverige och medvetet skapa en nationell gemenskap.

Härnösand finns förresten omnämnt flera gånger i skriften. Dels när Höjer redovisar var i Sverige man tidigast efterfrågade de nya statistiska uppgifterna; köpmansstäder som Sundsvall var mycket mer intresserade än biskops- och lärdomsstäder som Härnösand. Dels förekommer vår stad rätt ofta som namn på Västernorrlands län; t.ex. visar en återgiven uppställning från 1829 att länets jägare detta år nedlade totalt sex björnar, nio vargar, fyra lodjur och inte mindre än 409 rävar. Drygt tjugo år senare ersatte förresten Statistiska Centralbyrån det tidigare Tabellverket - och statistiken hade inlett sitt segertåg när det gällde att skapa en ny bild av vad som var Sverige.. Höjer ger oss en kunnig och rolig inblick i detta skeende.

Bo G Hall

Mer läsning

Annons