Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt om sockerberoendet som hotade hennes liv

/

Camilla Näslund utsåg nyligen sin hemby till gayvänligast i landet. Nu sätter hon åter Nordingrå på kartan med föreställning "Annorlunda bra". En happening om hennes liv.

Annons

I vimlet i foajén till anrika Oscarsteatern i Stockholm skymtas Shirley Clamp. Där sitter också Unni Drouge vid ett bord och konverserar med en vän.

Det är kändisspäckat på förminglet till nordingrådottern Camilla Näslund föreställning om sitt liv. Ackompanjerat av musikern Erik Linder och flera hemliga gäster ska hon berätta om att komma ut som gay i ett litet samhälle, om att mobbas och hånas, om sockerberoende och om extrem övervikt.

Innan ridån rullar upp tassar en vresig dragqueen, spelad av Peter Englund (nej inte ledamoten i Svenska Akademin), runt mellan bänkraderna. I handen har han en dammvippa som han drar över flinten på en oberörd äldre man. Peter Englund har tajming i sina repliker och förhöjer stämning märkbart.

Så börjar det. Camilla Näslund talar till publiken som om vi vore gamla kompisar. Ett trevligt grepp som tyvärr inte fungerar, den tre timmar långa föreställning är bitvis plågsamt pratig.

Men det är inte innehållet det är fel på, Camilla Näslunds historia är stark. Mycket stark med karaktärer och vändningar som gjord för teater. Som beskrivningen av självmordsförsöket, en näve tabletter nedsköljt med Coca Cola för att det ska smaka bättre. Symboliskt och vackert eftersom att sockerberoende bokstavligen höll på att ta hennes liv. Eller kärleksförklaring till sin farfar, mannen i hennes liv.

Scener som med rätt regi skulle blivit riktigt bra, men som inte når hela vägen, rytm, pauseringar och dramaturgi saknas.

Det är dock småsaker i sammanhanget. Föreställningens förtjänst ligger i det den sätter fingret på: Vårt samhälles extrema sockerberoende och dess ovilja att erkänna det.

David Henriksson

TEATER

Annorlunda bra

Manus: Camilla Näslund

På scenen: Camilla Näslund, Peter Englund med flera.

Oscarsteatern, Stockholm, premiär tisdag kväll

Mer läsning

Annons