Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark konst på en husvägg i Härnösand

/

Många människor var publik under lördagen när konstnären och grafittimålaren Carolina Falkholt målade en 16 meter hög husgavel i Härnösand.

Annons

Målningen var höjdpunkten på den första men förmodligen inte sista Gatukonstveckan i Härnösand. Det var fullsatt i Härnösands konsthall när Carolina Falkholt på förmiddagen föreläste om gatukonst och grafitti och många människor kom och gick under dagen när Carolina Falkholt livemålade.
Carolina Falkholt är ett hett namn inom gatukonsten och grafitti. Det var riskfritt att måla på en husvägg i Härnösand, men det kan vara riskabelt.
När hon målade en husvägg i Vitryssland höll hon på att bli kastad i fängelse.
– Jag var på väg att bli slängd i fängelse i USA också, säger Carolina Falkholt och skrattar lätt.
Hennes färgstarka konst ser mer abstrakt ut än vad den egentligen är. Carolina Falkholt är en engagerad konstnär som alltid utgår alltid från sina känslor när hon skapar bilder eller musik. Hon målade till musik på lördagen, bland annat till sin egen musik.
– Jag tänker på saker, jag ställer frågor som "Varför är det krig i Syrien?", "Varför inför Ryssland en lag mot homosexuella?".
Vad är skillnaden mellan det du gör i dag och det du gjorde när du var tonåring?
– Jag visste inte när jag var tonåring om Sveriges värsta massavrättning. Varför tillät staten massavrättning av kvinnor?
– Och förtrycket av barn, det är något av det värsta som finns.
Carolina Falkholt talar om häxprocessen i Torsåker 1675 när 71 personer brändes på bål. 65 kvinnor, 2 män och 4 barn.
Carolina Falkholt, även känd under signaturen "Blue", planerar inte sina stora målningar på hus långt i förväg. I det här fallet lade hon grunden till målningen på fredagen och målade sedan live med sina penslar, som är sprayburkar.
Grundfärgerna är färger för putsade husväggar. Flügger sponsrade färgen och blandade några dagar några dagar i förväg de färger som Carolina Falkholt begärt.
Livemålningen med svart sprayfärg skulle kunna vara mer hälsovådlig. Men hon målar med filtermask för ansiktet och handskar på händerna.
Carolina Falkholts konstverk är ett färgstarkt, kraftfullt, dynamiskt konstverk som lever ett liv utanför ramarna. Som inte behöver några ramar.
Carolina Falkholt fortsatte att måla på söndagen men verket är färdigt när ni läser det här.
Det här blir nog ett ganska känt konstverk för Härnösand. Jag kan se konstverket från mitt arbetsfönster. Det har nog aldrig hänt tidigare att jag från fönstret kunnat titta på konstverket jag recenserat.
Gatukonstveckan har haft föreläsningar om gatukonst, gatukonstvandringar, workshop med gatukonstnärer från hela länet, en liten filmfestival med kortfilmer av och med grafitti och gatukonstnärer. Publiken fick också göra egen grafittikonst.

Mer läsning

Annons