Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Standard Selection bygger upp

Annons
Standard Selection bygger upp

I kväll tisdag har Riks Gästspel och Dramaten turnépremiär i Härnösand på Agneta Pleijels kritikerrosade pjäs Standard Selection.

Hela dagen arbetade det tekniska teamet från Riksteatern tillsammans med lokal personal för att iordningställa scenen för premiären.

Standard Selection är en nyskriven pjäs av Agneta Pleijel. Lennart Hjulström, konstnärlig ledare på Riks Gästspel och Riks Drama, har regisserat.

- Det brukar inte vara så lätt att få Dramaten att turnera men i det här fallet tror jag att Lennart Hjulström helt enkelt övertalade skådisarna att de skulle åka på turné, säger pressinformatören Titti Grahl på Riksteatern.

Turnéuppsättningen skiljer sig inte från uppsättningen som hade premiär på Dramaten. Samma regissör, samma skådespelare, samma scenografi. Agneta Pleijel har sagt att skådespelarna nu får "ännu mer tid att gå in i rollerna".

Lennart Hjulström skriver själv om sin föreställning: "Det är en vacker och vis pjäs som utspelas i Sverige, också lite grand i Berlin och Afrika under knappt tre decennier. Sent femtiotal till midsommaren 1986. Det handlar om två familjer, två generationer, en skilsmässa. Hur alla personerna söker sina egna sidor hos dem de älskar. Om hur det känns att förstå, om att ingen av oss vet varför vi lever, hur vår värld har uppkommit, vad som fanns före eller vad som komer efter och vad som ytterst eller innerst bestämmer våra liv".

De medverkande skådespelarna är Lil Terselius, Göran Ragnerstam, Gunilla Nyroos, Thérèse Brunnander, Anja Lundqvist, Carl-Magnus Dellow och Mattias Silvell

Totalt 18 föreställningar spelas under turnén. Föreställningen i Härnösand är den enda i länet.

Lars Landström

Mer läsning

Annons