Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solvarm skog och fläktande vind

/

Del 4/ Högklinten

I en resa över bergen och genom årstiderna med konsten som en ständig följeslagare skriver Stefan Eurenius om Nordingrå, där generationer av konstnärer fångat det norrländska ljuset.

Annons

Färger.

Gulgrön kartlav ärgar klapperstensfältet. Rött berg och brunröd grusväg går över i grånad asfalt efter sandtaget. Styvmorsviolen i vägkanten - landskapets blomma. Natt och Dag. Viola tricolor - violett, gul och vit. Stor blåklocka. Hassel. Blåsippa. Vitsippa (ibland rödlätt). Nordisk stormhatt. Äkta johannesört. Ormbär. Kambräken. Björnbrodd. Tuvbräcka. Här har de alla en av sina nordligaste utposter. Gul näckros. Vass. Hundäxing. Vårtbjörk. Sjöfräken. Rödklint. Björnloka. Mjölkört. Lönn. Lin. Hjortron. Älggräs. Kråkbär. Kvickrot. En. Åkerfräken.

Kungsljus.

Går förbi ett hus med hagtornsbuskar på gården. Går nära. Känner på de vassa taggarna. Myrorna arbetar sig ut mot de matiga lössen högt upp på hagtornsbuskens blommor. Det verkar vara en livsfarlig utflykt för att få smaka några löss.

Solvarm skog. Uppkoppling och mottagning för det moderna samhället. Masterna på bergen är kommunikationsplatser och nycklar för människans tillgång till information. Från att ha varit vårdkasar som med eld varnat för faror försörjer de nu oss med radio- och tv-vågor. Strax före bergstoppen ett skyttevärn. Från toppen utsikt mot Värns, Docksta, Mjältön, Norra Ulvön. Ytterön. Tryckande värme från berget och solen, vinden fläktar och svalkar. Ljung, blåbär, torrdis, cirrostratus. Havet i stark blå färg. Här gick bränningarna. Här fanns strandens alla växter och havsfåglarna. Några strandörter håller fortfarande ut, men saknar det salta vattnet.

Segelbåtar kryssar på Omnefjärden och Ullångersfjärden. En duvhök på vinddriven jakt seglar i spiraler ovanför berget.

Härifrån syns de flesta Nordingråbergen. Bo Rosén skrev i sin bok Nordingrå att -Bergen bildar en oförglömlig kedja-. Bergen knyter ihop och skapar en gemenskap - något en bygd i det platta landskapet aldrig kan uppnå lika enkelt. Dalarna är gåvor fulladdade med energi som havet lämnat efter sig.

I öster syns Mjällom. Industrin lever vidare. Birger Norman diskuterar näringslivet i sin bok Vinkelskott. Är det en reaktionär inställning att människor inte flyttar på sig? Varför är det inte lättare att flytta maskiner och fabriker och företag? Varför är det inte reaktionärt att vägra flytta sina fabriker? Nordingrå kan vänta på en ny grön våg. Men för att en sådan ska komma måste landsbygden ha något att erbjuda. Gröna vågar förekom redan på antiken tid hos greker och romare. Ledan i kulturen och det för högt uppdrivna tempot har i alla tider drivit människor till landet. Jag åkte till landet för att vila upp mig. Har det någonsin sagts att någon åkte till stan för att vila upp sig?

Birger Norman skrev också om Ångermanland med en annan vinkling: -Här kan jag inte vara, men hit måste jag-. Många återvänder hit men kan inte stanna. Många vill stanna men kan inte. Ska man stanna trots att man inte kan?

jag vet ett berg dit jag brukade gå

det är så vackert där

nästan som en tavla och

nästan som en tavla över rätt och fel

för man ser Gårdakvarnar

men man ser skiten med

Ur Gårdakvarnar och skit, Håkan Hellström

I väster ligger Salsåker. Här nedanför syns Mångtjärnsberget som bär de många tjärnarna på sina axlar och rygg. Mångtjärnarna. Motsols kommer Svarttjärn, Sandtjärn och Kanktjärnarna. Över Björnån och ner i Öster- och Västervalto - valldalarna, över Färnsvik och upp till Hyndtjärn ringlar vägarna ner till byn. Där låg Norrstigens färjestad, som nyttjades under isfria tider. Från Salsåker åkte längdskidåkare till tävlingar i Garmisch och Chamonix. Sågen fyllde Salsåker, Grista och Hyndtjärn med folk. Disponenten, Axel Kjellström, var en uppskattad person i hela Nordingrå. Kusken Karlsson körde honom dit han skulle. Kjellström såg till att en hornorkester med arbetare från sågen bildades under 1900?talets första decennium. Han utrustade orkestern, som spelade flitigt i Nordingrå och andra socknar. På disponentens silverbröllop spelade de i en vecka.

Öppet hav genom soldiset. Myggen vaknar i skymningen, turen går ner mot Plogen igen. Det är + 21 grader. Mer djungel än barrskog i den här värmen. Fuktigt, kvavt och stillastående luft. Ingen fläktande bris svalkar. Helmers bilder fortsätter att lysa.STEFAN EURENIUS

Mer läsning

Annons