Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteåflickorna – en succé som tål att upprepas

/

En succé tål att upprepas. Teaterpjäsen Sollefteåflickorna spelades inför fullsatta läktare sex gånger förra året. I år blir det sju föreställningar nedanför det gamla Hamnmagasinet. Det blir också fler skådespelare och nya cirkusnummer. Nu repeteras det intensivt inför premiären den 1 juli.

Annons

Ett par skådespelare är nya, då en har flyttat och en har fått barn. Det blir också fler beväringar med i pjäsen. Annars är det samma ensemble som ifjol, och naturligtvis är den evigt unga, blott 85-åriga Vera Nordin kvar.

Pjäsen är också kvar, den som undertecknad i recensionen efter premiären kallade för magnifik.

– Vi ville så gärna spela den igen, den är så berörande, dessutom är vi ett härligt gäng, vi har fått fantastiskt bra respons från publiken, och det fanns tyvärr många som inte fick tag på biljetter, säger Ulla Lyttkens, föreställningens regissör.

Hon berättar att årets föreställning skiljer sig något från fjolårets. Man har strävat efter att göra känslor starkare och relationer tydligare. Det vill man uppnå på flera olika sätt. Cirkusnumren är i år fler och mer avancerade, och bildar tillsammans med dans och musik en egen enhet, nästan som en pjäs i pjäsen, som högst medvetet ska bryta av, för att därmed få ner tempot, ge publiken andrum och möjlighet till eftertanke.

– Det är ett annat uttrycksmedel som jag tror fördjupar känslan, säger Ulla Lyttkens.

Pjäsen bygger i hög grad på just olika uttryckssätt, det ska vara mångsidigt, för att kunna bilda en ny enhetlighet på en ny, högre nivå.

– För mig handlar pjäsen i hög grad om mångfald i alla avseenden, det är en otrolig bredd bland skådespelare vad beträffar ålder, yrke och erfarenhet, föreställningen har olika teman som vävs samman, också stämningar skiftar, säger Gunilla Rudehill, som är producent.

Både Ulla och Gunilla betonar att pjäsen inte är någon nostalgisk tillbakablick, utan skildrar en tid som i mångt och mycket påminner om vår egen. Den växande nazismen, krigets närhet, kvinnokampen, ifrågasättandet av normer och värderingar, allt detta ger pjäsen en brännande aktualitet.

– Och i år är föreställningen så mycket mer vässad och passionerad, säger Ulla och Gunilla samstämmigt.

Gregor Flakierski

* * *

Läs mer: Minnesbilder ur arkivet – pressfotograf Stefan Sundkvist ställer ut på Sollefteå museum

För fler kulturnyheter: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Mer läsning

Annons