Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagverk spelar Zappa

/
  • Härnösands kulturchef Göran Sjögren, slagverksledaren Johan Eriksson och danspedagogen Daniell Dietz inför lördagens konsert på Sambiblioteket i Härnösand.

Frank Zappas musik arrangerad för slagverk är en stor del av Härnösands slagverksensembles stora konsert på Sambiblioteket i Härnösand på lördag kväll.

Annons

– Frank Zappa bottnar i två världar, å ena sidan rockmusiken och å andra sidan den musik han gjorde för klassisk besättning.

Slagverkspedagogen Johan Eriksson, som är mannen bakom att Härnösands Slagverksensemble sedan länge är landets främsta elevensemble för slagverk, har många gånger varit entusiastisk inför för de årliga elevkonserterna.

– Men i år är det exceptionellt. Slagverkseleverna har gjort ett fantastiskt jobb och är enormt taggade.

Han har arrangerat musik av Frank Zappa för slagverksensemble. Bland annat musik från det mytomspunna albumet "Yellow Shark".

– Den musik som Slagverksensemblen framför är riktigt svår musik, konstaterar Johan Eriksson.

– Jag tror att dansarna tycker att det är enklast att dansa till Frank Zappas musik. Den är så rytmiskt självklar, säger Danielle Dietz.

Hon är danslärare på Härnösands folkhögskolas danslinje. En danslinje som vill vara en plantskola till danshögskolan. Slagverkslinjen på Härnösands gymnasium är sedan länge en plantskola till Musikhögskolan. Musikhögskolan tar in ett par slagverkare varje år och de sista åren har alla slagverkare som antagits kommit från slagverkslinjen på Kulturskolan i Härnösand.

Härnösands Slagverksensemble är också inbjuden till en "master class" på Musikaliska Akademien i Stockholm. Inkomsterna från lördagens konsert går till den resan.

Slagverk och Ångermanland hör ihop. Det kommer en buss slagverkselever från Örnsköldsvik till konserten i Härnösand på lördag kväll. Slagverkslinjen på Kulturskolan i Örnsköldsvik leds också av en av Johan Erikssons gamla elever.

Mer läsning

Annons