Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulptur gjord med kärlek

/
  • Lars Ahlström från ÖKKV och Iréne Vestman diskuterar de sista detaljerna inför lördagens invigning av hennes skulptur

De vandrare på väg mot Slåtterdalsskrevan som stannar till vid Iréne Vestmans "Näskom" vid Näske båthamn tittar på en ny skulptur i uråldrig sten.

Annons

– Det här verket är gjort med kärlek, kärlek till Höga kusten, säger Iréne Vestman som inte är den förste konstnären med lokala rötter som gjort ett verk till Netterlunds fond, fonden som gjort och gör Sidensjö-Nätraområdet till det skulpturtätaste området i Norrland, jämte Umedalens skulpturpark i Umeå.

Däremot är hon den konstnär som har rötterna allra längst tillbaka i just det här området. Iréne Vestman är ursprungligen från Köpmanholmen. I många år har hon regelbundet besökt Ulvön och bott i släktens hus. För några år sedan forskade några släktingar hur länge släkten egentligen funnits på Ulvön.

Det visade sig att släkten redan fanns på Ulvön när Gävlefiskarna kom på 1600-talet.

"Näskom" är skapad av två grundstenar i bohuslänsk granit. Iréne Vestman hade stenarna liggande sedan ganska många år sedan hon övergivit en skulpturidé.

Stenarna låg under mossa och jord och behövde en rengöring. "Den här stenen är mogen" sa stenhuggarna som också blev imponerade att stenen stod alldeles rak och stadig direkt när den ställdes på högkant.

Betraktaren får sällan se det som togs bort när skulpturen skapades. Men här är stenblocken som togs bort en del av verket.

Den som går närmare skulpturen får se de vackert polerade tecknen. Hela ytorna har polerats och sedan har vissa delar genom en maskering fått behålla sin polering och sålunda har skulpturens tecken skapats. Tecknen ser betraktaren bara från nära håll.

– Den som går nära får något extra, det tycker jag om, säger Iréne Vestman.

Hennes språk är inspirerat av de tecken man gjorde i det gamla Egypten. Ett teckenspråk som är en korsbefruktning mellan skriftspråk och bildspråk. Hon har studerat bildteckenspråken i framför allt Egypten men även i Mexico och Guatemala.

Iréne Vestman har haft många utställningar i framför allt Sverige, men även Tyskland under åren, hon har gjort många offentliga verk. Hon debuterade på Örnsköldsviks Konsthall 1982 och där ställde hon också ut 1996. 2011 hade hon en separatutställning på Sundsvalls Museum.

Hon gjorde det stora verket "Fragment ur naturens arkitektur" till Arken i Örnsköldsvik.

"Näskom" invigs på lördag 5 oktober av Zenitha Nordfjell, vice ordförande i Humanistiska nämnden. Madelene Andersson spelar näverlur.

Mer läsning

Annons