Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver deckare om Banafjäl

/

Ett sprängladdning på kommunalrådets kontor. Två döda män i en myr.

Det är upptakten till Ingemar Dahls debutbok – en deckare med hembyn Banafjäl i centrum.

Annons

I Ingemar Dahls bok "Kalla stjärnor blinka" möts historia och nutid. Titeln minner om Bernt Stafs sång och boken utspelar sig i Banafjäl norr om Örnsköldsvik.

Under en morgonpromenad upptäcker bybon Peter Kauppinen – som helst vill göra så lite väsen av sig som möjligt – ett lik i den blöta Hagmyren. Vid närmare undersökning hittas det under liket även ett kranium från en man som dog på stenåldern, 2 400 år före Kristus. Det konstateras snart att det rör sig om två personer som mördats, i två olika tidsepoker.

I samma veva börjar även Örnsköldsviks moderate kommunalråd Sture Hammarfierdh få kortfattade hot via e-postmeddelanden. Hoten förvandlas till verklighet när en sprängladdning plötsligt detonerar på hans kontor i kommunhuset.

Poliserna Leonard Bengtsson och Ronny Nyberg – som båda är bosatta i Banafjäl – tar hjälp av arkeologen Sofia Hägglund för att lösa denna mordgåta med historisk koppling.

Ingemar Dahl är själv uppvuxen i Banafjäl. Han är elgitarrpedagog till yrket och bor numera i Upplands-Väsby, men har sommarstuga i Örnsköldsvik.

– Det var naturligt att jag skulle skriva om den plats där jag har mina rötter – och Örnsköldsvik är en vit fläck på deckarkartan, säger han.

– Jag har alltid varit kreativ och sedan jag var barn har jag älskat att skriva. I småskolan, när de andra skrev uppsatser på tre sidor, skrev jag 40. Genom åren har jag även skrivit musik, sketcher och revyer – jag tycker det är så otroligt roligt att skriva och får idéer när jag hör folk berätta om saker.

Det har nu gått nästan gått tio år sedan han började skriva på deckartrilogin om poliserna i Banafjäl.

– Det började med att jag tittade på ett fotografi och skrev två sidor om det – sedan kom jag på att jag kunde skriva en hel bok. Jag studerade hur andra skrev, hur de lagt upp böckerna.

– Då var det mest en kul grej, jag skrev på kvällarna och den första boken blev färdig på ett halvår. Men det är inte den som ges ut nu, utan den kommer som bok nummer tre.

I "Kalla stjärnor blinka" blandas allvar och humor, med en oväntad sluttvist. Här beskrivs, ibland något modifierade, miljöer i Banafjäl och Örnsköldsvik. Men störst tyngd läggs på huvudpersonerna och relationerna dem emellan.

– I många deckare kan flera sidor handla om hur obducenten beskriver varje del av sitt arbete. Det har jag skalat bort. Det är även så lite trist polisarbete som möjligt och i stället fokus på människorna runtomkring. I början visste jag inte själv vem mördaren skulle vara, det blev som ett experiment.

– Personerna i boken är fiktiva, men i polisen Leonard Bengtsson finns en liten del av mig själv. Han ser inte livet som endera svart eller vitt, han drar ordvitsar och säger sådant som jag själv kan ha tänkt.

Det har krävts en del historisk efterforskning för att skriva "Kalla stjärnor blinka". Bland annat har Ingemar Dahl läst en avhandling om utgrävningen av boplatsen Lill-Mosjön i samband med Botniabanans bygge och besökt en utställning om samma område på museet.

– Det finns ingen deckare som jag läst som har den här parallellkopplingen, att den utspelar sig både i nutid och på stenåldern. Men det är ju viktigt att få in rätt fakta, så att jag inte skriver felaktigt, säger han.

En av korrekturläsarna har varit Maggis Frisk, museiintendent på Örnsköldsviks museum, som gett såväl arkeologiska och byggnadsrelaterade, som kommunpolitiska och språkliga hänvisningar.

– Jag hade till exempel skrivit ett enkelt språk när personerna talade med varandra på stenåldern, men sedan fick jag veta att språket kan ha varit rätt utvecklat – då fick jag ändra och göra det mer modernt.

Den första boken kommer alltså ut nu i månadsskiftet, bok nummer två släpps i slutet av nästa år och den tredje året därpå.

– Det är lite nervöst även om jag fått bra gensvar av de som redan läst den första boken. Man vet ju aldrig hur responsen blir, men det viktigaste är att människor lokalt tycker det är kul. Sedan tycker jag att det är roligt att göra något helt annat än det jag jobbar med till vardags, säger Ingemar Dahl, som redan börjat skissa på en fjärde bok.

Böckerna ges ut av Axplock förlag. I kväll, lördag, är det boksläpp på Bruksgodset i Banafjäl. Där kommer boken även finnas att köpa, så också på Akademibokhandeln i Örnsköldsvik, där Ingemar Dahl kommer signera böcker den 15 december.

Fotnot: Även författaren Bo R Holmberg har skrivit kriminalromaner om Örnsköldsvik och Anundsjö, så Örnsköldsvik finns utsatt på deckarkartan.

Mer läsning

Annons