Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckmästaren i finrummet

/
  • 37 år efter publiceringen av
  • Hotellet Timberline Lodge i Oregon från filmen The Shining. Danny Torrance överlevde sin far. Nu möter han nya hot i romanen

Kritikerkårens förhållande till Stephen King har genom åren pendlat mellan ljummet och iskallt. Men efter 50 böcker verkar den nu dubbelt romanaktuelle skräckförfattaren ha parkerat sig i litteraturens finrum.

Annons

När Stephen King en gång tidigt i sin karriär blev recenserad i Dagens Nyheter upprörde det Sara Lidman så mycket att hon skrev en rasande debattartikel.

I dag är det svårt att föreställa sig. När Kings "22/11 1963" recenserades i Dagens Nyheter för tre månader sedan nämndes boken, där en man reser tillbaka i tiden för att stoppa mordet på John F Kennedy, som En Stor Amerikansk Roman, och även i Svenska Dagbladet var tonen översvallande.

Författaren och förläggaren John-Henri Holmberg, som har översatt stora delar av Kings författarskap till svenska, tycker att det är synd att omvärderingen av Stephen King kommit så sent i Sverige.

– Ja, för i ärlighetens namn menar jag att Kings senare verk överlag är svagare än hans produktion i början av författarskapet, säger han.

Enligt John-Henri Holmberg bottnar den tidiga svenska skepsisen mot King främst i två saker - dels betraktades King som kategoriförfattare vilket automatiskt innebar att han inte ansågs värd seriös uppmärksamhet, och dels hade han otur med sina förlag. Legenda som gav ut honom på 1980-talet ägdes av Natur & Kultur, vars dåvarande förlagschef vid ett tillfälle öppet medgav att han såg King som skräp men att han var ett nödvändigt ont att tjäna pengar på.

Bra Böcker tog över, men deras bas låg i skånska Höganäs, långt från kulturredaktionerna i Stockholm vilket gjorde att förlagets utgivning ofta förbisågs.

Efter att Bra Böcker till stora delar avvecklades 2012 tog Albert Bonniers Förlag över King i Sverige. I november kom "22/11 1963" och i dagarna har "Doktor Sömn", uppföljaren till Kings klassiker "Varsel" getts ut.

Stephen Farran-Lee, som varit Kings svenske förläggare på Bonniers, säger att han såg det som självklart att ta in King när möjligheten gavs.

Kan faktumet att King nu får rekordstort utrymme bero på att han nu tillhör landets mest prestigefyllda förlag?

Stephen Farran-Lee drar på svaret.

– Jag förstår hur du tänker, men vi gör inga sådana analyser. För oss är Stephen King en spännande författare som både är kommersiellt och litterärt intressant, det var därför vi ville ha honom.

Hur står sig då "Doktor Sömn" som fortsättning på "Varsel", en av Stephen Kings mest kända romaner?

– Den är trollbindande, och jag gillar hur Danny Torrance till skillnad från sin far faktiskt får chansen till ett drägligt liv, säger bokbloggaren och skräckförfattaren Helena Dahlgren som älskat Stephen King sedan barnsben.

Mer läsning

Annons